Žulji na stopalih

0

Vsak izmed nas se je vsaj enkrat v življenju srečal z bolečimi posledicami neudobne, pretesne obutve ali dolge hoje – z žulji. Žulj je pravzaprav obramba telesa pred resnejšimi poškodbami globljih plasti kože, nastane pa zaradi trenja med obutvijo in zgornjimi plastmi kože. Posledica močnejšega ali daljšega trenja je nastanek varovalne tekočine, ki je glavna značilnost žuljev.

Pri pojavu žuljev je najpomembnejše, da se čimprej osvobodimo izvora trenja, da zamenjamo obutev in če se le da zavarujemo žulj s posebej za to namenjenimi obliži. Sami si žuljev načeloma ne predirajmo, če pa do predora pride, je izrednega pomena, da področje razkužimo z alkoholom, povrhnje kože nikakor ne odstranjujmo, mesto žulja pa zavarujmo s sterilno gazo oz. s posebnimi obliži. Področje žuljev mora v času celjenja biti čisto in zavarovano, v nasportnem primeru lahko majhna neprijetnost preraste v “večji problem”, ki se pokaže z vnetjem in gnojenjem. Paziti je potrebno, da pod obliž ali gazo ne zaide tujek, ki bi lahko obolelo področje še dodatno dražil.

Novejši obliži za žulje, ki jih lahko kupimo v lekarnah in bolje založenih drogerijah, imajo posebno tehnologijo, ki ublaži pritiske na žulj in tako učinkovito zmanjša bolečino ter celjenje še pospeši. Pomembno je, da žulj oskrbujemo dokler se ne zaceli in ni več možne okužbe z bakterijami. Po zaceljenem žulju priporočamo, da kožo na stopalih skrbno negujete in tako preprečite neestetski videz nog v odprti poletni obutvi.

Za preventivo pred nastankom žuljev se odlično obnesejo klasična mazila kot na primer propolisno mazilo, novejša silikonska mazila ali pa navaden vazelin. Preden obujemo nove čevlje ali se podamo na daljšo peš pot, si stopala namažimo z enim od zgoraj omenjenim izdelkom in možnost nastanka žuljev se bo občutno zmanjšala. Priporočamo, da si izbrano mazilo prenesete v manjšo embalaži in ga tako imate vedno s sabo ter nanesete še preden pride do bolečine in pojava žuljev.