Zgodovina odstranjevanja dlak

0

Odstranjevanje telesnih in obraznih dlak je imelo svoj pomen že v času rimskega imperija. Manj dlak na telesu so pojmovali kot znak pripadnosti višjemu družbenemu razredu. Za odstranjevanje dlak so uporabljali rezila, pripomočke podobne današnji pinceti, določeno vrsto kamnov in razna mazila.

V srednjem veku je imela velik vpliv na kozmetične smernice kraljica Elizabeta I. Ženske so sledile njenemu zgledu in so si dlake odstranjevale samo z obraza, dlake na telesu pa v tistem obdobju niso bile moteče. Še posebej modno je bilo odstranjevanje obrvi in las tik nad čelom – videz visokega čela je predstavljal poseben pojem lepote. Pri depilaciji so si srednjeveške gospodične pomagale z raznimi olji in pomadami, uporabljale so celo povoje namočene v kis in amonijak, ki so ga dobile iz urina svoji mačjih ljubljenčkov.

Pomembnejši razvoj pripomočkov za britje je sledil v 18. stoletju s posebno britvico za moške in v 19. stoletju, ko se je na trgu pojavila prva depilacijska krema. Prelomnico v britju je zaznamoval ameriški poslovnež King Camp Gillette, ki je naredil prvo ti. moderno britvico, ki pa so jo v začetku uporabljali samo moški. Prvo žensko britvico je predstavilo podjetje Gillette v letu 1915, imenovala se je Milady Decollete. V začetku 20. stoletja se je prvič razmahnilo oglaševanje izdelkov za britje in depilacijo, ki je potrošnikom obljubljajo odstranitev »sramotnih dlak na obrazu, vratu in rokah«. V 40-ih letih 20. stoletja je Remington predstavil prvi ženski električni brivnik. V modni industriji je takrat svoj preboj doživel najlon, iz katerega so izdelovali »najlonke« in tako je povpraševanje po metodah britja in depilacije vedno bolj naraščalo. Britje nog je postal obvezen kozmetični ritual vsake urejene ženske.

V 50-ih letih je britje postalo že zelo običajno in splošno družbeno sprejeto. Vedno več žensk pa je zaradi agresivnih formulacij depilacijskih krem raje uporabljalo klasične britvice. Za oblikovanje obrvi je postala obvezna uporaba pincete.

depilacija dlak na nogah

Trakovi z voskom so pomenili revolucijo v 60-ih letih in so hitro postali ena izmed najpogosteje izbranih metod za trajnejše odstranjevanje dlak pod pazduhami in na nogah. Pojavili so se tudi prvi poskusi laserskega britja, vendar se njihova uporaba zaradi resnih negativnih stranskih učinkov na kožo ni obdržala.

70-a leta so prinesla razvoj na področju električnih naprav in s tem tudi bolj kvalitetne električne pripomočke za odstranjevanje dlak. Od 80-ih let, ko so v modo prišle bikinke pa vse do danes, se ženske predvsem v poletnem času še vedno ubadamo z metodami britja in depilacije telesnih dlak. Danes imamo poleg klasičnih britvic, ki so vedno bolj izpopolnjene, na voljo več vrst trakov z voskom, posebne pincete, depilatorje, sladkorno depilacijo, depilacijske kreme, v zadnjem obdobju pa so na trg prišle naprave za lasersko depilacijo, ki so varne za uporabo doma in obljubljajo trajno rešitev pri odstranjevanju neželenih dlak.

Zgodovinske informacije povzete po Encyclopedia of Hair: A Cultural History