Zaščitni faktor na kozmetiki za sončenje

0

Pri izbiri zaščitnih sončnih krem za telo se lahko odločamo glede na osebne prioritete pri sami teksturi izdelka in videza kože po nanosu – nekateri želijo, da se izdelek čim hitreje vpije in za sabo ne pušča sledi, nekateri pa imajo raje olja, ki koži poleg zaščite nudijo še dodatno nego ter ji dodajo navlaženost in sijaj. Za vse, ki so na soncu aktivni, so najbolj priporočljivi lahki losjoni v obliki razpršila ali hitro vpojni geli ter lahke kreme, ki nudijo učinkovito zaščito brez dodatne maščobne plasti, ki onemogoča normalno dihanje in znojenje skozi kožo.

Za zaščito obraza, ki je med najbolj izpostavljenimi deli telesa, je priporočljivo uporabljati izdelke, ki imajo zaščitni faktor najmanj 20. V zadnjem letu se je povečala ponudba obarvanih in BB krem za obraz z visokim zaščitnim faktorjem, ki so idealna izbira za vse, ki se tudi na soncu ne želijo odpovedati kančku barve ter izenačevanju polti.

UVA IN UVB ŽARKI

Številke, ki opredeljujejo zaščitni faktor, predstavljajo samo zaščito pred UVB žarki. Ti prizadenejo kožno povrhnjico in povzročajo sončne opekline. Vpliv UVB žarkov se sčasoma sešteva in zato z daljšo izpostavljenostjo soncu tvegamo nevarne spremembe našega dednega materiala v celicah kože.

UVA zaščita mora v kozmetičnem izdelku dosegati vsaj 1/3 označenega zaščitnega faktorja za UVB žarke. Primer: pri nakupu zaščitne kreme z ZF oz. SPF 15 bomo dobili zaščito pred UVB žarki s stopnjo 15, zaščito pred UVA žarki pa vsaj s stopnjo 5. UVA žarki prodirajo globje v kožne plasti in sežejo vse do usnjice, kjer so prisotna kolagenska in elastinska vlakna. S tvorbo prostih radikalov, ki jih UV žarki povzročajo, se ta vlakna poškodujejo in tako povzročajo prezgodnje staranje kože ter izgubo prožnosti. UVA žarki zaradi svoje prodornosti poškodujejo tudi melanocite in povečujejo nevarnost za nastanek melanoma.
Zaradi pomembnosti zaščite pred UVA žarki svetujemo, da izbirate kreme za sončenje z višjim faktorjem.

POMEN ŠTEVILK ZA ZAŠČITNI FAKTOR (SPF)

Kozmetični izdelki, ki vsebujejo zaščitni faktor manj kot 6, ne smejo imeti oznake, da ščitijo pred soncem. Večina krem za dnevno nego in tekočih pudrov ima v formulacijah UV filtre, vendar ne dovolj, da bi takšen izdelek lahko uporabljali kot »zaščito pred soncem«.

Stopnje zaščite pred soncem se označujejo:

  • NIZKA ZAŠČITA 6 -10, če je izmerjen zaščitni faktor ZF oz. SPF od 6 do14,9
  • SREDNJA ZAŠČITA 15 – 25, če je izmerjen zaščitni faktor ZF oz. SPF od 15 do 29,9
  • VISOKA ZAŠČITA 30 – 50, če je izmerjen zaščitni faktor ZF oz. SPF od 30 do 59,9
  • ZELO VISOKA ZAŠČITA 60, če je izmerjen zaščitni faktor ZF oz. SPF 60 ali več

Če uporabljate sončne kreme, ki vsebujejo kemijske filtre, je le-te potrebno nanesti doma, kakšno uro preden se boste izpostavljali soncu. V primeru, da uporabljate zaščitne izdelke s samo mineralnimi filtri, pa jih lahko namažete tudi tik pred izpostavljanju soncu, saj je zaščita dosežena takoj po nanosu.

Na nobenem izdelku za sončenje ne sme biti napisano, da izdelek zagotavlja »popolno zaščito pred soncem«. Poskrbite, da boste poletne dopustniške dneve preživljali raje v senci kot na žgočem soncu, se izogibali vročini med 11. in 16. uro ter vsakodnevno poleg svežega sadja in zelenjave spili najmanj 1,5 litra navadne vode.