Zaščita lasnega mešička

0

Dandanes so naši lasje vse bolj izpostavljeni zunanjim stresnim dejavnikom kot so UV sevanje, različne kemikalije in kajenje. Ti vplivajo tudi na lasne mešičke, kar se odraža kot slabša rast las in hitrejše sivenje.

Lasni mešiček je zelo kompleksna struktura ugreznjena v lasišče. Na samem dnu se nahaja lasna čebulica, v kateri se celice intenzivno delijo in tako omogočajo rast. V lasni čebulici se nahajajo tudi melanociti, ki so odgovorni za proizvodnjo melanina – pigmenta, ki obarva naše lase. Te procese lahko močno zmanjša povišan oksidativni stres v lasnih mešičkih. Na povišan oksidativni stres vplivajo kisikovi prosti radikali, ki zlahka oksidirajo celične komponente kot so strukture celične membrane, proteini in DNK. V našem telesu obstajajo obrambni mehanizmi, ki preprečijo njihovo kopičenje v telesu, tako da jih razgradijo na neškodljive komponente. Z leti ti obrambni mehanizmi slabijo, več prostih radikalov pa sčasoma pomeni tudi vedno več negativnih posledic. Posledica kopičenja prostih radikalov v lasnih mešičkih je upočasnjena rast las in zmanjšana proizvodnja melanina

Verjetno vse zanima, kako bi čim bolj učinkovito zaščitili svoje lasne mešičke in s tem podaljšali lepši videz las. V eni izmed študij na to temo opisujejo pozitiven učinek izvlečka graha, ki naj bi naše lasne mešičke učinkovito zaščitil. Študija je bila izvedena na biopsijah lasišč, ki so jim dodali izvleček graha. Na take vzorce so nato vplivali z UVA in UVB sevanjem ter dodajanjem vodikovega peroksida. Ugotovili so, da so zaščiteni lasni mešički bili manj poškodovani v primerjavi z nezaščitenimi, kjer so zaznali morfološke poškodbe in izražanje različnih stresnih označevalcev.

Večina nas dandanes že uporablja kozmetične izdelke za nego las, manj pa so v uporabi izdelki za zaščito lasnih mešičkov, ki na trgu še niso množično prisotni. Prav tako kot nega in zaščita las je pomembna tudi zaščita lasnih mešičkov, s katero dosežemo lepši in bolj zdrav videz naše pričeske.

Povzeto po članku: C. Gondran, C. Meyrignac, A. Perrin, S. Ratz, P. Mouser, J.M. Botto, N. Domloge: Hair Follicle Protection (SOFW Journal Edition 7-2012)

Temo Lasni mešički lahko spremljate tudi na forumu.