Zakaj vrtnariti in zakaj na ekološki način?

0
Zakaj vrtnariti

Pomlad je končno tukaj. Če še nimate lastnega vrta ali če še zmeraj samo razmišljate o odločitvi, da bi začeli sami s pridelavo zelenjave, vam bomo predstavili nekaj tehtnih razlogov, zakaj vrtnariti. In odločitev za pridelavo zelenjave in sadja na ekološki način je vsekakor pravilna odločitev.

Kvaliteta

Police v supermarketih se šibijo pod težo raznoraznih izdelkov, oddelki z zelenjavo in sadjem so polni in v vsakem letnem času nam je na voljo skoraj vse. Vendar sta na konvencionalni način pridelana in na videz lepa sadje in zelenjava vprašljiva glede biološke kakovosti, vitalnosti in okusa.

Konvencionalno pridelana sadje in zelenjava sta revnejša z vitamini in minerali, poleg tega vsebujeta cel koktajl ostankov pesticidov, ki škodujejo človeškemu organizmu. Zaradi pretiranega gnojenjem z mineralnimi gnojili in namakanja, zelenjava hitro raste in ne razvije vseh svojih koristnih sestavin. Polna je vode, zato sicer večja, vendar brez hranilne vrednosti in slabšega okusa. Ker je tretirana s pesticidi, je njen videz brezhiben, ostanki pesticidov v njej pa škodujejo zdravju ljudi. Z vsakim kilometrom prevožene razdalje je hranilna vrednost slabša. Dolgotrajno skladiščenje, pri čemer se uporabljajo sredstva za podaljšanje svežine oz. trajanja, prav tako vpliva na vsebnost hranilnih snovi in vitalnost. Sadje in zelenjava se v skladiščih tretirata s fungicidi, sredstvi za preprečevanje bolezni, obdelana sta s plini, ki zavirajo ali pospešujejo zorenje. Mnogi pridelovalci ne upoštevajo karenčne dobe.

Neodvisnost

Slovenija pridela le 37% zelenjave za lastne potrebe. Ostalih 63 % torej uvažamo. Z uvozom smo odvisni od svetovnih nihanj cen hrane. Podatki za samooskrbo v Sloveniji

  •          zelenjava 37,6 %
  •          pšenica 49,5 %
  •          vsa žita 55,8 %
  •          krompir 63,6 %
  •          med 73,9 %
  •          meso 83,0 %
  •          mleko 116,5 %
  •          jabolka 121,6 %

Prehranska samooskrba bi morala predstavljati del državne varnosti in postati prioriteta tako države kot tudi vsakega posameznika.

Ekološka ozaveščenost

Trgovske kampanje oglašujejo in spodbujajo kupovati slovensko. Korak v pravo smer, kar se tiče spodbujanja kmetovanja v Sloveniji. Doma pridelana zelenjava in sadje sta glede svežosti vsekakor kvalitetnejša kot tista pripeljana od daleč in skladiščena. Vendar ali je prav da z nakupom teh pridelkov podpiramo konvencionalno pridelavo … in s tem proizvodnjo strupov v obliki fitofarmacevtskih sredstev za zaščito pred pleveli, boleznimi in škodljivci? Pri nas je sicer vedno več ekoloških kmetov, vendar še zmeraj premalo. Žal pa je v teh časih ekološka hrana za marsikoga tudi predraga.

Zakaj si torej tisto, kar potrebujemo, ne bi pridelali sami? V Sloveniji imamo veliko neobdelane zemlje, ki se zarašča. Pa jo poiščimo, kupimo ali vzemimo v najem in začnimo pridelovati vsaj zelenjavo in sadje za sproti. Ozimnico in žita lahko kupujemo pri ekoloških kmetih. V današnjem preobilju smo pozabili na to, kaj pravzaprav resnično potrebujemo in kako malo. Kaj in koliko potrebuje naše telo, da bo čilo in zdravo? Ali sredi zime res potrebujemo jajčevec in bučko, ki sta pripeljana od daleč, vzgojena na silo s pomočjo umetnih gnojil in tretirana s kemični sredstvi pred škodljivci in boleznimi. Narava z nami sodeluje in nam pomaga tako, da nam v vsakem letnem času ponudi prav to, kar takrat naše telo najbolj potrebuje. Torej jejmo sezonsko hrano!

Vse je zelo preprosto, le način razmišljanja in svoje navade moramo spremeniti. Tudi pri vrtnarjenju je tako. Nezahteven ekološki vrt si lahko ustvarimo prav vsi, tudi tisti z malo časa in tisti z malo manj energije. Le pravila in vzorce, ki veljajo v naravi, je potrebno vnesti v svoj vrt.

Več o tem, kako si lahko ustvarite lep, zdrav in nezahteven ekološki vrt, preberite na www.cvetlicna.si

Temo o vrtnarjenju lahko spremljate na forumu.