Zakaj Environmental Working Group´s Skin Deep zavaja potrošnike?

0

Večina kozmetičnih entuziastov je med brskanjem po spletu verjetno že naletela na spletno stran Environmental Working Group´s Skin Deep. Na tej spletni strani so izdelki ocenjeni na podlagi sestavin: vsaka sestavina je označena s stopnjo tveganja oz. nevarnosti, skupna ocena izdelka pa nekako predstavlja seštevek “njihovih ocen” vsake posamezne sestavine. Ideja v osnovi ni slaba – vendar so rezultati, ki jih spletna stran ponuja, zaskrbljujoče zavajajoči.

Zakaj zavajajoča?

Spletna stran ocenjuje sestavine, ki so navedene na embalaži. Vse lepo in prav, vendar če se boste poglobili v njihovo ocenjevanje sestavin in izdelkov, boste naleteli na kar nekaj površnosti in nepravilnosti.  Če omenimo samo enega od primerov – zapis eteričnega olja na etiketi kozmetičnega izdelka. Limonene, linalool, eugenol, citral, geraniol itd. so komponente in dišave eteričnih olj. Ameriški izdelki imajo na etiketi pogosto napisano samo “essential oil”, ki je skupno ime za omenjene komponente in dišave eteričnega olja. Evropski kozmetični izdelki pa morajo imeti na etiketi napisane posamezne komponente – torej že omenjene sestavine eteričnega olja kot so limonene, linalool, citral itd. in parfum – tudi če je ta naveden kot del eteričnega olja. Gre praktično za isto stvar in drugačen zapis na embalaži.

Kje je v tem primeru “glavni greh” EWG´ s Skin deep?

Spletna stran črpa opise posameznih sestavin iz študij, kjer navajajo potencialno nevarne lastnosti in tveganje pri uporabi posameznih komponent eteričnega olja. Nihče pa ne pomisli (ali ne želi pomisliti), da je “essential oil”, ki je napisan na embalaži ameriških izdelkov, pravzaprav točno to – še slabše, ne vemo točno katere komponente to eterično olje vsebuje. Na tej spletni strani bodo torej profitirale znamke, ki bodo manj natančne in bodo več prikrivale kot odkrivale.

weleda-skin-deep

weleda-citrus-sestavine

Primer na EWG´s Skin Deep: Weleda Citrus olje za telo, kjer so navedene posamezne komponente eteričnega olja – torej dišave in parfum. Na koncu seznama sestavin je dopisano, da napisane sestavine izhajajo iz eteričnega olja. Enviromental Working Group´s Skin Deep označi parfum iz eteričnega olja za sestavino z visokim tveganjem (rdeča oznaka), limonene, citral, linalool in geraniol pa za sestavine s srednjim tveganjem (rumena oznaka). Na koncu si izdelek samo zaradi teh sestavin prisluži stopnjo tveganja 5 od 10. možnih, kjer je 10. stopnja najnevarnejša.

suki-skin-deep

Primer na EWG´s Skin Deep: Suki olje za obraz, kjer je napisano samo eterično olje, ni pa navedenih posameznih komponent eteričnega olja kot je to natančneje zapisano pri zgornjem Weledinem olju. Eterično olje, ki dejansko vsebuje dišave, ki jih Skin Deep označi za nevarne (“rdeče in rumene”), se na njihovem seznamu ne označi za nevarnega. In tako izdelek pridobi zeleno oznako z 0. stopnjo tveganja.

Zavajanje potrošnikov s strani spletne strani vsekakor ni zanemarljivo. Potrošniki večinoma pogledamo samo najbolj viden podatek o varnosti – torej pri Weledinem olju stopnjo 5 z oranžno barvo, in pri Suki olju stopnjo 0 z zeleno barvo. Spletna stran pri nekaterih izdelkih celo ignorira določene sestavine, medtem ko drugje iste sestavine označi za sestavine s tveganjem: pri Weledini vrtnični kremi je linalool označen s stopnjo tveganja 4, pri Suki kremi je linalool izpuščen pri oceni posameznih sestavin.

Ah, nič ne boli bolj kot krivično ocenjevanje.

Izdelke smo izbrali naključno, oba slikovno izpostavljena kozmetična izdelka sta po naši presoji sestavin dobra, velja pa opozorilo, da kozmetičnih idzelkov z eteričnimi olji (in njihovimi komponentami) ne uporabljajte na občutljivi koži.

Temo Spletna stran Skin Deep lahko spremljate tudi na forumu.