Vse, kar ste želeli vedeti o mat lakih

2
Vse, kar ste zeleli vedeti o mat lakih

Mat laki niso nobena novost na tržišču. In verjetno jih že vsi poznate ali pa ste vsaj že slišali za njih. Morda ne veste, da so že leta nazaj nekateri proizvajalci proizvajali mat lake, vendar so pravi razcvet doživeli šele pred kakšnima dvema letoma. Upam si trditi, da je led prebila znamka ManGlaze z dobro premišljeno celostno podobo in seveda proizvodom, ki je navdušil mnoge.

Mat trend je bil rojen. ManGlaze laki so (bili) v prvi vrsti namenjeni moški populaciji ali pa morda samo dovolj drznim, zato si lahko predstavljate, da niso čisto nič »girly«. Poslikave na stekleničkah so prav strašljivo genialne.

ManGlaze

Imena samo dopolnjujejo podobo. Začelo se je z dvema odtenkoma: Fuggen Ugly in The Death Tar. Siv in črn odtenek s šimrom. Oba odtenka se posušita v mat videz. Takrat je bila to skoraj prava revolucija. Novica je kmalu obšla svet in mat laki so obnoreli tudi ženske. Glede na bliskovit uspeh in priljubljenost mat lakov je bilo pričakovati, da bodo trendu sledile tudi večje ali celo vodilne znamke. Tako so kmalu začeli mat odtenki curljati iz vseh strani: OPI, KO, Essie, Zoya, CND, Essence, Deborah, Catrice, Nubar …

Kaj je pravzaprav mat lak?

To je lak, ki se posuši v popolnoma mat finiš. Ali drugače povedano, to je lak, ki posušen nima nobenega leska. Mat lak lahko vsebuje šimer, bleščice ali pa je krem.  Pomembno je le, da nima leska, ko se posuši.

OPI Russian Navy Suede
OPI – Russian Navy Suede

Ali je mat lak enak mat laku?

Ne, tudi mat laki se med seboj razlikujejo po jakosti mat videza, če lahko temu tako rečem. Predstavnik na zgornji fotografiji se ponaša s pravim mat finišem. Spodaj sledi predstavnik s satenastim finišem.

Deborah Sense Tech Mat
Deborah – Sense Tech 100% Mat – 02

Namig: poskusite na svoj mat lak nanesti še eno plast nadlaka z leskom.

ManGlaze The Death Tar
ManGlaze – The Death Tar

Z mat lakom imate pravzaprav dva laka.

Zoya Posh
Zoya – Posh z dodatkom nadlaka z leskom na prstancu.

Z nekaj kreativnosti lahko dosežete zelo zanimive efekte, kot recimo malo drugačno francosko manikuro.

Zoya Posh

Kaj je dobro vedeti o mat lakih?

  • Čeprav boste tu in tam prebrali, da se pod mat laki ne uporablja podlaka, temu ne sledite na slepo. Kljub takšnim navodilom vam priporočam, da svoje nohte raje zaščitite pred zabarvanostjo s podlakom.
  • Pri nanosu mat laka previdnost ni odveč, saj se nekateri izredno hitro sušijo. Priporočam, da se jih nanaša na suho podlago in s čim manj potegi s čopičem.
  • Mat laki so večinoma manj obstojni kot navadni laki.
  • Z uporabo krem za roke se mat izgled prelevi v satenast izgled.  Mat izgled se skoraj v celoti vrne, ko si roke umijemo z milom.

Trend mat lakov se drži že nekaj časa in mu še ni videti konca. Ali ste mu že podlegli? Ali še oklevate? Naj vam povem, da z nakupom mat laka pravzaprav nimate kaj izgubiti. Če vam mat izvedba ne bo všeč, jo z lahkoto spremenite v običajno verzijo z leskom. Samo uporabite vaš običajen nadlak. Preprosto, kajne?

Temo Vse, kar ste želeli vedeti o mat lakih lahko spremljate tudi na forumu.