Vnetje sečil – pogosta poletna nadloga

0

Med pogostejše poletne infekcije prav gotovo sodita vnetje sečil in mehurja. Bolezen prizadane predvsem ženske zaradi anatomskih značilnosti sečnice. Težave se običajno začnejo s pogostejšim siljenjem k odvajanju vode in s pekočim občutkom pri odvajanju vode.

Kaj storiti, če smo nagnjeni k vnetjem sečil in se odpravljamo na morje?

Že teden pred dopustom začnemo z jemanjem brusničnih pripravkov, ki delujejo tudi preventivno. Po želji si lahko izberete sirup, kapsule ali pa kar sušene oz. sveže brusnice, ki naj bodo čim boljše kvalitete. Bolje je, da se odločite za nesladkane pripravke. Brusnice ne uničijo bakterij (najpogosteje gre za bakterijo E. Coli), temveč preprečijo njihovo vezavo na stene urinarnega trakta; posledično se bakterije izločijo iz telesa in ne pride do vnetja. Med preventivo in tudi na dopustu spijte vsaj 2 litra vode dnevno, s sabo pa vzemite tudi vlažilne robčke za intimno nego z nižjim pH-jem. Po kopanju vedno menjajte kopalke, ne čakajte da se same posušijo na telesu. Če spadate med posebej občutljive na mraz in vnetja, za večerne morske sprehode raje obujte lahke športne copate in nogavice kot odprte sandale.

Kaj storiti, ko se prvi znaki vnetja sečil že pojavijo?

Za samozdravljenje je najbolj učinkovit izvleček vednozelenega gornika (Arctostaphylos uva-ursi), ki vsebuje arbutin – ta uniči bakterije, vendar za svoje delovanje potrebuje alkalen urin. Rastlinska hrana in žitarice bodo pH zvišale in ga tako naredile alkalnega. Kislo sadje, kislo zelje, meso in beljakovine na splošno pa pH urina znižujejo in ga delajo kislega. Brusnice prav tako lahko malenkost znižajo pH, zato v času jemanja vednozelega gornika ne kombinirajte samozdravljenja z brusnicami. Vednozeleni gornik je na voljo kot čaj, ki si ga pripravite sami, ali pa kot že pripravljena raztopina. Med jemanjem vednozelenega gornika lahko hrani ali pijači dodate ščepec jedilne sode za zagotavljanje višjega pH-ja urina in posledično večje učinkovitosti antibakterijskega delovanja arbutina. Samozdravljenje naj ne traja več kot 5 dni, če se vnetje v tem času ne izboljša, morate do zdravnika.

Kako pripravimo čaj z vednozelenim gornikom?

Vednozeleni gornik poleg učinkovine arbutina, ki se pretvori v antibakterijsko delujoči hidrokinon, vsebuje tudi čreslovine. Arbutin se iz posušenih listov izloči tako v vroči kot tudi v hladni vodi. Če čaj pripravimo s hladno vodo, ga pustimo stati 6-12 ur (pri vreli vodi pustimo stati 15 minut). Slaba stran priprave čaja z vrelo vodo je ta, da se poleg arbutina v čaj izločijo tudi večje količine čreslovin, ki imajo toksičen vpliv na jetra in dražijo želodec, zato je najbolj priporočljiva priprava čaja s toplo ali hladno vodo, čaj pa v takem primeru pustimo stati dlje časa.

Kaj je potrebno vedeti med zdravljenjem sečil z antibiotiki?

Za akutno vnetje sečil so najpogosteje predpisani antibiotiki trimetoprim-sulfametoksazon, ciprofloksacin in norfloksacin. Med jemanjem ciprofloksacina in norfloksacina je potrebno paziti, da ju ne kombinirate z jemanjem mineralov kot so kalcij (mlečni izdelki), magnezij, aluminij in železo. Za ciprofloksacin je bilo ugotovljeno, da je malenkost manj učinkovit pri kislem urinu. Terapijo z antibiotiki opravite do konca, vmes pijte velike količine vode (vsaj 3 litre na dan). Ob morebitnih težavah, alergijah, pri ponovitvi vnetja ipd. pa se ponovno oglasite pri svojem zdravniku.

Kako “pametno” piti vodo?

Pri vnetju sečil je zelo pomembno, da ledvic ne obremenimo naenkrat z zelo veliko količino tekočine. Priporočljivo je, da je pitje in odvajanje vode redno in porazdeljeno skozi ves dan. Odvajanje vode naj bo na vsake 2-3 ure, da se bakterije spirajo s sten sečil, pitje vode pa naj bo po pravilu “kozarec vode vsako uro!”. Nasvet: če pijete vodo iz 1,5-litrske plastenke, si na plastenko zarišite črte, in sicer jo razdelite na 8 delov. Vsako uro spijte vodo do naslednje črtice. Pri vnetju je priporočljivo, da spijete vsaj 3 litre vode na dan.

Ars Cosmetica za samozdravljenje priporoča (preizkušeno):

Brusnifem forte kapsule, Medex; cena ok. 8 €

Uroval uvi akut peroralna raztopina, Lekarne Maribor; cena ok. 8 €

.. in seveda velike količine vode s “pametnim pitjem”!

Temo Vnetje sečil in mehurja lahko spremljate tudi na forumu.