Verjamete oznaki “hipoalergen”?

0

Oznaka “hipoalergen” ne pomeni, da izdelek ne povzroča alergij, ampak naj bi pomenil, da je zmanjšana možnost za pojav alergij. Napis “hipoalergen” je pravzaprav marketinška poteza, ki je bila na začetku spopularizirana s strani določenih kozmetičnih znamk, in sicer z namenom ustvariti si vnaprej zasnovan imidž in prepoznavnost.

Za samo oznako »hipoalergen« ne obstajajo enotni standardi, po katerih bi se vse kozmetične znamke lahko zgledovale, temveč je ta oznaka odvisna od proizvajalca in dejansko od “pravil, ki si jih sam zamisli”. Potrošniki lahko le upamo, da proizvajalci, preden nadenejo izdelku oznako “hipoalergen”, izvedejo določena testiranja glede večje varnosti in zmanjšane možnosti pojava kožnih alergij. V prvi vrsti bi proizvajalci morali iz izdelkov s takšno oznako izločiti potencialne alergene – pa se v praksi zatakne že pri tem koraku: žal lahko najdemo kozmetiko, ki vsebuje barvila, parfume, kup konzervansov – in vseeno nosi oznako “hipoalergen”.

Znani so primeri alergičnega kontaktnega dermatitisa tudi po uporabi hipoalergenih kozmetičnih izdelkov. Posamezniki, ki imajo zelo občutljivo kožo naj vse izdelke (ne glede na morebitno oznako »hipoalergen«) pred nakupom testirajo na manjšem predelu kože in če se le da, sami pregledajo tudi sestavine. Za alergike je predhodno testiranje izdelka na koži vsekakor zelo priporočljivo.

Temo “Hipoalergen” lahko spremljate tudi na forumu.