Utrinki s strokovnega izobraževanja “KOZMETOLOGIJA I” na Fakulteti za farmacijo

0

Junija 2011 je na Fakulteti za farmacijo potekalo strokovno izobraževanje za farmacevte “Kozmetologija I” za naslovom “Trendi na področju kozmetičnih izdelkov – učinkovitost in varnost sestavin”. Poslušali smo naslednja predavanja:

– Zgradba in funkcija kože
– Uredba o kozmetičnih izdelkih
– Kozmetične sestavine rastlinskega izvora – dosežki in smernice
– Biotehnološke učinkovine v kozmetičnih izdelkih
– Varnost in učinkovitost konzervansov v kozmetičnih izdelkih
– Naravna kozmetika – kdaj, zakaj čemu?
– Tehnološki vidik oblikovanja kozmetičnih izdelkov

– Lekarniški pogled na kozmetične izdelke

Po koncu predavanj je sledila “okrogla miza”, kjer smo skupaj s predavatelji in organizatorko izobraževanja dr. Alenko Zvonar, mag. farm. določene vsebine dodatno razčlenili. O skoraj vsakem na novo postavljenem vprašanju bi se lahko pogovarjali ure. Pravzaprav so se v debati večinoma odpirale nove iztočnice, ki so samo potrjevale širino znanja potrebnega za razumevanje perečih tem v kozmetologiji.

Dr. Igor Bartenjev, dr. med. je klasično predavanje o “osnovni teoriji kože” popestril z izkušnjami, ki so plod njegove dermatološke prakse. Opozoril je na porast perioralnega dermatitisa v zadnjih letih, ki zanimivo sovpada z razcvetom kozmetične industrije. Nepravilna nega se namreč nahaja na spisku krivcev za porast omenjenega dermatitisa. Pri atopičnem dermatitisu, kjer je moteno izločanje kožnih lipidov, pa obstaja velika verjetnost, da gre za prirojeno motnjo. Opozoril je na pomen svetovanja v lekarnah pri določevanju tipa kože in izbiri pravilne nege ne samo ob boleznih kože temveč tudi po uspešnem zdravljenju.

Mag. Alojz Grabnar z URSK nam je predstavil nekaj zakonodajnih novosti, ki jih je pripravila Evropska komisija. Obetajoča novica je vzpostavitev notifikacijskega portala za priglasitev kozmetičnih izdelkov. Novost, ki nikakor ne služi v dobro potrošnikom in je vezana na spremembe pri nanomaterialih pa je sledeča: kozmetiko, ki vsebuje nanodelce, bo potrebno priglasiti 6 mesecev pred dajanjem na trg, VENDAR to ne velja za barvila, UV filtre in konzervanse. Glede na to, da se zadnje čase največ ugiba in razglablja o (ne)varnosti mineralnih filtrov v obliki nanodelcev, je na mestu vprašanje, komu takšne zakondajne novosti pravzaprav koristijo?

Dr. Damjan Janeš, mag. farm. nas je seznanil z rastlinskimi sestavinami, ki v zadnjem času pridobivajo na pomenu: v senci kakavovega masla se je predoglo časa skrivalo mangovo maslo, ki ima poleg številnih koži blagodejnih učinkov tudi zelo dobre stabilnostne lastnosti. Olje riževih otrobov je odlično za zmanjševanje količine kisikovih reaktivnih zvrsti v koži, osvetlili pa smo tudi znane pozitivne lastnosti svetlinovega olja. Lubenica, ki nas prijetno odžeja v poletni vročini pa je sodeč po novih raziskavah tudi odličen lovilec prostih radikalov, ki dobro zaščiti DNA v naši koži in tako nakazuje smiselnost topikalne uporabe, predvsem takrat, kadar smo na soncu. Med okroglo mizo je Damjan J. povedal tudi pomemben podatek, ki daje dodaten plus ekološki pridelavi: vseh pesticidov (uporablja se jih ok. 200)  ne moremo detektirati, posledično vseh tudi ne moremo odstraniti. Ekološka pridelava je tako pomemben dejavnik pri pridobivanju kvalitetnih in varnih naravnih sestavin.

Pri predavanju o biotehnologiji, ki nam ga je predstavil dr. Samo Kreft, mag. farm., smo nekaj besed namenili dermagenetiki – kakšen individualni kozmetični luksuz bi si lahko privoščili, če bi lahko natančno določili naš genotip kože? Nič več ugibanja o lastnostih kože. Idealno bi bilo preučiti naše gene. Hialuronsko kislino, ki je še vedno izjemno “in” v kozmetiki, se najsodobneje pridobiva s pomočjo mikroorganizma Bacillus Subtilis, ki ima oznako varnega organizma (GRAS).

Pri varnosti konzervansov smo se najdlje zadržali pri parabenih, kjer bi še vedno lahko debatirali o smiselnosti in varnosti uporabe. Zanimiva informacija je bila ta, da metabolizem parabenov pri glodalcih poteka v večji meri kot pri ljudeh. Kar vsakemu izmed nas, ki smo predani živaloljubci, predstavlja še en dodaten argument o nesmiselnosti testiranja na živalih in željo po hitrejši uvedbi in dejanskemu izvajanju alternativnih testov. Dotaknili smo se tudi problematike rezistence pri triklosanu, ki povzroča rezistenco tudi na druge sestavine kot so npr. antibiotiki. Dr. Saša Baumgartner, mag. farm. je na začetku samega predavanja jasno predstavila na eni strani vedno večje zahteve potrošnikov po izdelkih brez konzervansov in na drugi strani željo po čimdaljšem roku uporabe kozmetičnih izdelkov. Pri izbiri vedno sklepamo določene kompromise.

Izobraževanje "Kozmetologija I" na FFA

Pri predavanju dr. Mirjane Gašperlin, mag. farm. smo se spomnili tudi na naravna eterična olja. Sestave oz. natančne kombinacije določenih eteričnih olj še vedno ne poznamo in sintezne imitacije ne dosegajo enake učinkovitosti. Poleg odpiranja vprašanj o smiselnosti uporabe naravne kozmetike, smo se med debato dotaknili tudi UV filtrov. Pogovarjali smo se o nesmiselnosti uporabe izjemno visokih faktorjev. Nanos faktorja 50+ nas praktično ne bo bolj zaščitil od faktorja 25, le mi bomo pri nanosu na kožo prejeli večje količine različnih filtrov. Redna uporaba in ustrezen nanos sta ključnega pomena.

Čeprav se velikokrat raje pogovarjamo o kozmetičnih sestavinah, ostaja dejstvo, da brez tehnologije kozmetičnih izdelkov ne bi imeli. Na to nas je pri predavanju o tehnoloških vidikih opomnila Mirjam Gosenca, mag. farm. Med najpogostejše oblike kozmetičnih izdelkov danes sodijo liposomi, ki so se na kozmetičnih policah prvič pojavili v kremi Capture od Dior-ja leta 1986. Inovativne tehnologije pa ne srečamo samo v negovalni, ampak tudi v dekorativni kozmetiki in parfumih. Nanodelci, ki zadnja leta pridobivajo na pomenu, nam omogočajo tudi večjo obstojnost parfuma. V obliki nanostrukturiranih lipidnih nosilcev se zadrži sproščanje parfuma Allure Chanel. Zaradi takšne tehnologije je v 6 urah namesto 100%, sproščenega le 75% parfuma – čas odišavljanja se tako podaljša.

Ob koncu smo bili deležni simpatične predstavitve Polonce Fiale, mag. farm, ki nam je osvetlila pomen in odgovornost svetovanja o kozmetiki v lekarnah. Prav v lekarnah se namreč prekrivata dermatoterapija, kozmetika in strokovno znanje. Razvoj kozmetike, kozmecevtikov in dermatikov ter zahtevni pacienti z željo po zdravju in lepoti želijo od farmacevtov vedno več znanja in zavzetosti. Nenazadnje smo se dotaknili tudi pomembnosti občutka moralne odgovornosti in vztrajno postavljanje znanja na prvo mesto prioritet tudi v zdravstveni dejavnosti, kjer si kapitalizem prevečkrat izbori primarno vlogo.

Citat s predavanja “Samo resnično je lepo”, Rene Descartes, nam na kratko povzame pomembnost notranje lepote in željo po lepem zunanjem videzu, ki ostaja gonilna sila kozmetične industrije.

Temo Strokovno izobraževanje na FFA lahko spremljate tudi na forumu.