Toksične kemikalije v našem bivalnem prostoru

0

Na slabo kakovost zraka v prostorih vpliva vrsta onesnaževalcev. To so smrad, vlaga iz sanitarij in kuhinje, produkti človeškega metabolizma, mikroorganizmi, prah in trdi delci, radon, cigaretni dim, elektrosmog in toksične kemikalije – hlapne organske spojine, ki predstavljajo kar 80 odstotkov vseh onesnaževalcev.

Hlapne organske spojine z lahkoto hlapijo tudi pri sobni temperaturi. Večina je umetnih, izdelujejo jih iz naftnih derivatov in so sestavni del številnih izdelkov, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju. Nahajajo se v mnogih gradbenih in izolacijskih materialih ter izdelkih namenjenih olepševanju in čiščenju stanovanja. Hlapenje pri večini poteka zelo počasi, lahko tudi po več mesecev, celo let. S tem se koncentracija hlapnih organskih spojin v prostoru, predvsem pozimi, ko je zračenje omejeno, vedno bolj povečuje. Dosegajo se koncentracije, ki so zdravju škodljive.

Danes poznamo že več kot 200 različnih škodljivih hlapnih organskih spojin, najpogostejše so formaldehid, benzen in toluen. Najdemo jih v lepilih, razredčilih, sredstvih za zaščito lesa, barvah, lakih, pohištvu in talnih oblogah iz industrijskega lesa, izolacijskih in gradbenih materialih, čistilih, kozmetiki, preprogah, talnih oblogah, sintetičnih tkaninah, tkaninah, ki jih ni potrebno likati, oblekah očiščenih v čistilnici, in še kje.

Hlapne organske spojine v bivalnem prostoru

Bivanje v prostoru zelo pomembno vpliva na kakovost našega življenja. Zato velja pri načrtovanju izgradnje oziroma prenove  in opremljanju stanovanja ali službenih prostorov preudarno preučiti podatke o zasnovi, načinih gradnje in materialih, ki jih bomo uporabili. Izbirajmo med naravnimi materiali, barvami, pohištvom. In nenazadnje posezimo tudi po naravnih čistilih in kozmetiki.

Temo Slaba kakovost zraka v prostorih lahko spremljate tudi naforumu.