Teden boja proti melanomu

0
teden boja proti melanomu

Združenje slovenskih dermatovenerologov in dermatološka blagovna znamka La Roche-Posay sta 8. maja 2014 na tiskovni konferenci predstavila projekt Teden boja proti melanomu, ki ga letos obeležujemo od 9. do 16. maja. Uveljavljen in že tradicionalen javno-zdravstveni projekt je namenjen preventivnemu osveščanju Slovencev o pomenu samopregledovanja kože za zgodnje odkrivanje najnevarnejšega kožnega raka – melanoma in nevarnostih izpostavljanja sončnim UV-žarkom.

Poslanstvo projekta Teden boja proti melanomu je osveščanje o dejstvu, da je kožni rak v Evropi v vse večjem porastu, obenem pa ga je mogoče diagnosticirati v zgodnji fazi, saj je edini rak, ki ga je mogoče zaznati s prostim očesom. Melanom se najpogosteje pojavi pri osebah starejših od 50 let, kot tudi pri tistih, ki so dalj časa in intenzivneje izpostavljeni sončni svetlobi. Pri enem od šestih posameznikov ogrožene skupine pa se bo v življenju najverjetneje razvil kožni rak. Letošnji projekt svoje poslanstvo nadaljuje pod geslom – Kožni rak lahko opazimo! in s tem lahko rešimo življenje.

Projekt, ki letos poteka že sedmo leto zapored, so predstavili in podprli priznani slovenski dermatologi z asist. Aleksandro Dugonik, dr. med. na čelu, dolgoletna ambasadorja projekta Mojca Mavec in Jure Košir ter Sindikat policistov Slovenije, ki se je letos pridružil projektu in kateremu bodo omogočeni brezplačni preventivni pregledi.

Na spodnji fotografiji ekipa La Roche Posay in Jure Košir.