Smukec – Talc

0

Smukec oz. Talc ali CI 77718 (INCI imeni), ki se uporablja v kozmetiki, mora biti primerno očiščen in dezinficiran. Zaskrbljenost glede kancerogenosti se je pri smukcu v prvi vrsti nanašala na morebitno vsebnost azbesta, vendar smukec, ki se uporablja v kozmetiki, azbesta ne vsebuje. Druga bojazen glede kancerogenosti pa izvira iz zaskrbljenosti za možnost nastanka pljučnega raka pri vdihavanju majhnih delcev smukca.

Študije iz leta 2007 in 2008 navajajo (vir: sciencedirect.com), da pri vdihovanju smukca niso odkrili povečane nevarnosti za nastanek raka. Glede na to, da vdihavanje majhnih delcev v nobenem primeru ni dobro za zdravje, je tudi pri smukcu na mestu, da smo previdni in se vdihavanju izogibamo. Pri kozmetičnih izdelkih v prahu za otroke, mlajše od treh let, ki vsebujejo smukec, mora biti na embalaži navedeno tudi opozorilo: »Prah ne sme priti v stik z otrokovim nosom in usti«.

Ena izmed študij iz leta 1996 (vir: sciencedirect.com) navaja možnost večjega tveganja za nastanek raka na jajčnikih pri posameznicah, ki so uporabljale puder s smukcem za nanos na intimne predele. Tudi v tem primeru je šlo za bojazen pred penetracijo majhnih delcev smukca v tkiva in s tem povečanje tveganja za nastanek raka.

Smukec kemijsko sestavljajo magnezijevi hidroksipolisilikati; kemijska formula: (Mg3H2(SiO3)4). Vse sestavine mineralnega izvora, ne samo smukec, je potrebno pred uporabo v kozmetične namene primerno očistiti. Kancerogenost se v večini snovi mineralnega izvora nanaša ali na velikost delcev ali pa na nečistoče, ki jih predhodno vsebujejo in ki po ustreznem čiščenju niso več prisotne. Certifikati BDIH, NaTrue in Cosmebio v svojih izdelkih dovoljujejo uporabo ustrezno očiščenega smukca.

Večina člankov, ki krožijo v medijih in pišejo o kancerogenosti smukca, ne navajajo morebitnih primerjalnih študij s prahom ali pudrom brez smukca. Ker so ravno majhni delci smukca tisti, ki lahko povzročajo potencialno nevarnost za zdravje, bi bilo na mestu opozorilo, da to velja za večino mineralov, ki se uporabljajo v obliki majhnih delcev v pudrih in senčilih.

Temo Smukec – Talc lahko spremljate tudi na forumu.