Slabe sestavine v otroški kozmetiki in branje deklaracij

1

Koža otrok je v primerjavi z odraslo kožo tanjša, nežnejša in bolj občutljiva, zato je pomembno, da smo pri nakupu še bolj kot običajno pozorni na sestavine in napise na embalaži. Potrošniki pri izbiri otroške kozmetike kar prevečkrat na prvo mesto postavljajo ugodno ceno in vonj ter slepo zaupajo proizvajalcu. Pa je res vsaka otroška kozmetika izdelana z mislijo, da so za malčke dobre le najboljše sestavine? Še zdaleč ne! Med najbolj prodajane izdelke na trgu sodi kar nekaj takih, ki so pravzaprav izdelani iz najbolj cenenih in nič kaj koži ugodnih sestavin – čeprav nam oglasi velikokrat zatrjujejo drugače.

Kako lahko sami preprečimo, da naši otroci ne bodo prišli v stik z nepotrebnimi sestavinami že na začetku svojega življenja, si preberite v spodnjem kratkem vodiču za branje kozmetičnih deklaracij:

Pri oljih in kremah za telo bodimo pozorni na mineralna oz. parafinska olja, ki so med sestavinami najpogosteje zapisana kot Paraffinum Liquidum ali Petrolatum. Tem sestavinam se ni potrebno izogibati v vseh izdelkih, še vedno so lahko koristna za zaščito kože pri uporabi plenic ali za zaščito pred ekstremno vetrovnim in hladnim vremenom. Vsekakor pa kozmetika s parafini in vazelinom ni priporočljiva za vsakodnevno nego telesa in obraza naših malčkov, saj je na trgu širok nabor izdelkov z izjemno blagodejnimi rastlinskimi olji in masli, ki imajo precej bolj negovalen učinek in so vsekakor »bolj zdrava« izbira za otroško kožo.

Kadar je na izdelku napisano, da je hipoalergen oz. brez alergenov, je to večinoma vezano na vsebnost dišav eteričnih olj, ki so znani alergeni. Gre za zelo pomembno lastnost izdelka, saj dišavni alergeni povzročajo iritacije in rdečico tudi pri odraslih. Obstaja več kot dvajset dišav eteričnih olj in za potrošnike je precej bolj ugodno, da se s preprostim zapisom o alegenosti prepričajo o tem, da izdelek teh sestavin ne vsebuje. Parfum ne spada nujno pod alergene sestavine, zato ga napisi »hipoalergeno« ne izključujejo. V otroških izdelkih je velikokrat izbran takšen parfum, ki načeloma ne povzroča kožnih težav. V primeru, da se želite dišavam in parfumom vseh vrst popolnoma izogniti, je potrebno odsotnost parfuma preveriti tudi na seznamu sestavin.

Recite odločen NE obarvanim izdelkom pri nego otrok in dojenčkov. Ne služijo namreč ničemur drugemu kot vizualnemu ugodju staršev in otrok. Kopica kompliciranih kemijskih sestavin, ki obarva izdelek zeleno, rdeče, roza … niti malo ne koristi koži, onesnažuje okolje in poveča možnost kožnih iritacij. Posebno pozornost posvetite izdelkom, ki na sprednjih etiketah obljubljajo razne koristne rastlinske izvlečke, v resnici pa je barva pridobljena izključno z umetnimi barvili.

Kaj pa konzervansi in antioksidanti za zaščito samega izdelka pred prehitrim kvarjenjem? Konzervansom se praktično ni mogoče izogniti in med pestrim naborom dovoljenih konzervansov obstaja kar nekaj takšnih, ki za sabo nimajo sumov na potencialno nevarne učinke in so v samem izdelku koristni za ohranjanje njegove kvalitete. Med konzervansi se je še vedno bolje izogniti parabenom, ki kljub nekaterim deljenim mnenjem v strokovni javnosti v veliko študijah izkazujejo škodljivost, še posebej pri vplivu na zdravje otrok. Posebno pozornost velja nameniti konzervansom, ki sproščajo formaldehid – v vedno bolj obsežnem izogibanju konzervansom parabenom so ti konzervansi dobili še več »prostora« v formulacijah. Ti so pravzaprav lahko še bolj škodljivi, saj je formaldehid dokazano toksičen in kancerogen. Zaradi kompliciranih in različnih poimenovanj konzervansov, ki sproščajo formaldehid, priporočamo, da s sabo v nakupe vzamete seznam in na mestu nakupa preverite, če izbran izdelek te sestavine vsebuje. Najpogosteje se v izdelkih pojavljajo prvi štirje na spodnjem seznamu:

  • Diazolidinyl Urea
  • Imidazolidinyl Urea
  • 2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol
  • DMDM Hydantoin
  • Sodium Hydroxymethylglycinate
  • Benzylhemiformal
  • 5-Bromo-5-nitro-1,3-dioxane
  • Quaternium-15
  • Methenamine

Antioksidanti so na splošno zelo priporočljivi in koristni tako za ohranjanje samega izdelka kot tudi za zaščito naše kože pred škodljivimi vplivi iz okolja. Vendar pozor – nekaterim antioksidantom se je vseeno bolje izogibati. Takšen primer sta sintezna antioksidanta BHT in BHA (skrajšano ime, ki se uporablja na seznamu sestavin), ki spadata med blage iritante. Pred nakupom olj in krem za nego otrok in dojenčkov preverite, če ju izdelek vsebuje. Študije so pokazale, da se BHT oz. butilhidroksi toluen absorbira skozi kožo in da manjše količine v koži tudi ostanejo. Podatki o prehajanju skozi kožo in posledični sistemski toksičnosti so zaenkrat še bolj skopi, vseeno pa je iz preventivnih razlogov bolje izbrati preverjene antioksidante kot je na primer vsem dobro poznani vitamin E.