Sestavine v ustnih vodah

0

Ustne vode danes ne služijo več samo osveževanju ustne votline, ampak vsebujejo sestavine, ki poleg preprečevanja slabega zadaha zavirajo nastanek zobnih oblog, delujejo protivnetno in protibakterijsko, ohranjajo zdrave dlesni ter pripomorejo k bolj belim zobem. Na prodajne police prihaja tudi vedno več naravnih ustnih vod – naravnih po vsebini in “naravnih” samo po embalaži.

Kljub temu, da določene ustne vode obljubljajo naravno nego in osvežitev pa je pri izbiri potrebno biti pozoren na dejansko vsebino, in sicer na izbor konzervansov, na morebitna sintetična barvila in dišave, na sintezne penilce med katerimi se pogosto znajde agresiven natrijev lavril sulfat ter na vsebnost alkohola, ki v ustnih vodah ni zaželen – vsaj ne v visokih koncentracijah.

Ustne vode in njihove sestavine

Pregledali smo sestavine treh ustnih vod. Alverde (dm) ustna voda, ki ima NaTrue certifikat, vsebuje naravne sestavine brez škodljivih dodatkov in je tudi brez alkohola. Dentofit (Hofer) ustna voda nam ne obljublja naravnih sestavin niti na etiketi niti po videzu embalaže in tudi ne vsebuje rastlinskih izvlečkov. Ne vsebuje alkohola, prav tako tudi ne škodljivih konzervansov ali zelo agresivnih penilcev. Minus dobi za nepotrebno sintezno rumeno in modro barvilo. Ustna voda L´ Angelica nam na etiketi obljublja meto in žajbelj in ju tudi res vsebuje. Vendar pa žal poleg teh dveh naravnih izvlečkov med sestavinami najdemo tudi agresivni penilec sodium lauryl sulfate (natrijev lavril sulfat), konzervans, ki sprošča formaldehid imidazolidinyl urea ter kar tri sintena barvila: modro in dva rumena.

Priporočamo, da pri nakupu sami preverite sestavine in izberete sestavinsko čimbolj neškodljivo ustno vodo za nego vaših zob in ustne votline.

Temo Ustne vode lahko spremljate tudi na  forumu.