Samoporjavitveni kozmetični izdelki

0

Dihidroksiaceton

DHA oz. dihidroksiaceton (INCI: Dihydroxyacetone) je spojina, ki se uporablja v izdelkih za samoporjavitev. Deluje v zgornjih plasteh povrhnjice. Obarvanost nastane kot posledica reakcije dihidroksiacetona z amino skupinami keratina v naši koži. DHA je stabilen pri pH med 4 in 6. V globjih plasteh kože se dihidroksiaceton deaktivira zaradi dviga pH-ja.

Glede na stabilnostno območje dihidroksiacetona je potrebno, da ima tudi kozmetični izdelek takšen pH – med 4 in 6, torej rahlo kisel. Med sestavinami kozmetičnega izdelka ne smejo biti prisotne takšne s prosto amino skupino, saj bi dihidroksiaceton v tem primeru zreagiral že pred nanosom izdelka na kožo.
Slaba lastnost DHA je neprijeten vonj, ki ga je moč zaznati v samoporjavitvenih kremah. V nekaterih izdelkih vonj prekrijejo z drugimi sestavinami in dišavami.

Naravna samoporjavitvena kozmetika

DHA najdemo tudi v naravnih certificiranih kozmetičnih izdelkih. Zahteva za takšne izdelke je, da je DHA rastlinskega izvora.

Pred uporabo samoporjavitvenih izdelkov svetujemo temeljit piling, ki bo odstraniil odmrle celice in kožo pripravil na čimbolj enakomerno obarvanost. Zelo suhe predele kože (npr. komolci, kolena) predhodno namažite z naravnimi rastlinskimi olji in maščobami, da barva na teh predelih po nanosu ne bo preveč intenzivna. Barva se običajno popolnoma razvije po parih urah, vzdržujemo pa jo z redno nego z vlažilnimi kremami za obraz in telo. Barva, ki jo pridobimo s samoporjavitvenimi izdelki, nam ne daje ustrezne zaščite pred UV žarki. Zato preden se porjaveli odpravite na plažo, poskrbite tudi za ustrezno zaščito s kremami z zaščitnim faktorjem.

Primer certificiranega naravnega samoporjavitvenega izdelka v CosmetoTestu.

Temo DHA – Dihidroksiaceton lahko spremljate tudi naforumu.