Recepti za masko in piling

0

Z nekaj domišljije in znanja o delovanju sestavin, ki jih najdemo tudi v domači kuhinji, smo za vas pripravili recepte za obrazno masko in piling. Verjamemo, da boste uživali tako v pripravi kot pri uporabi tretmajev. Pripravite svojo kožo na pomlad in prve sončne žarke z maskami in pilingi iz domače kuhinje.

Ars-kamilični piling za normalno, mešano do suho in zelo suho kožo

Potrebujemo:

 • 1 žlico posušenih kamilic
 • 1 žlico olivnega olja
 • par kapljic limoninega soka

Kamilice damo v lonček, jih zdrobimo in presejemo s sitom, tako da nam ostanejo samo manjši delci. Dodamo olivno olje in 2-3 kapljice limoninega soka. Dobro premešamo, zmes damo med dlani in nežno zmasiramo obraz. Lahko pustimo par minut, odstranimo z vlažnimi bombažnimi blazinicami.

Kamilice s svojim protivnetnim in pomirjujočim delovanjem dopolnjujejo funkcijo mehanskega luščenja odmrlih celic, ki ga imajo zdrobljeni cvetovi. Olivno olje prepreči izsuševanje, limonin sok pa bo pomagal pri izenačevanju polti (vendar previdno: limoninega soka ne sme biti preveč, saj lahko le-ta v previsokih količinah draži kožo).

Ars-čajev piling za problematično, mastno in mešano kožo

Potrebujemo:

 • 1 vrečko ali žlico drobljenega zelenega čaja
 • ½ žličke kamilic
 • 1 žličko jogurta

Zdrobimo kamilice, odpremo vrečko zelenega čaja in oboje presejemo skozi sito, tako da nam ostanejo samo manjši delci. Dodamo jogurt, zmes dobro zmešamo in z dlanmi nanesemo na obraz. Nežno zmasiramo, pustimo par minut in speremo.

Zeleni čaj vsebuje veliko antioksidantov in ima adstringentno (oža pore) ter protimikrobno delovanje, ki je pomembno pri negi nečiste kože. Kamilica delovanje dopolnjuje s protivnetnim delovanjem, jogurt pa predstavlja odlično osvežilno podlago za nanos samega luščila.

Zanimivost: študija, ki so jo izvedli na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, je pokazala, da epigalokatehin iz zelenega čaja inhibira bakterijski encim girazo in da to delovanje najverjetneje pomembno prispeva k antimikrobni učinkovitosti zelenega čaja. Epigalokatehin, ki ga najdemo v zelem čaju, ni prisoten v črnem čaju.

Ars-kakavova maska za normalno, suho ali zrelo kožo

Potrebujemo:

 • ½ žličke ekološko pridelanega kakava
 • 1 žličko jogurta
 • ¼ svežega avokada
 • 1 veliko žlico olivnega olja

Avokado dobro pretlačimo z vilico, dodamo kakav, jogurt in olivno olje. Nanesemo na čist obraz in pustimo 10-15 minut. Odstranimo z vlažnimi bombažnimi blazinicami in speremo ostanke z vodo.

Avokado in olivno olje vsebujeta pomembne maščobe, ki bodo pomagale pri obnovi izsušene kože in ji povrnile mehkobo. Kakav je bogat z antioksidanti in pospeši mikrocirkulacijo, jogurt pa bo kožo osvežil, pomiril in navlažil.

Ars-grahova maska za problematično, mastno ali mešano kožo

Potrebujemo:

 • 1 žlico graha (kuhanega, lahko tudi iz konzerve)
 • 1 žličko jogurta
 • ½ žličke melisinega čaja

Grah pretlačimo z vilicami, dodamo jogurt in melisin čaj. Nanesemo na obraz, najbolje s čopičem. Pustimo ok.10 minut in speremo.

Grah vsebuje vitamine iz skupine B in vitamin A. Jogurt koži povrne vlago in jo osveži, melisin čaj pa bo pomagal pri pomiritvi kože in pri odpravljanju rdečice.

Med nanosom maske za obraz si na oči lahko položimo še rezine svežih kumaric, ki bodo kožo okrog oči osvežile in zmanjšale zabuhlost. Na ustnice pa namažemo med, ki bo zmehčal izsušene ustnice. Če ste preobčutljivi na katerokoli sestavino v receptih, maske/luščila ne uporabljajte. Če po nanosu začutite srbenje ali opazite rdečico, zmes takoj sperite z obraza. Po negi z doma pripravljeno kozmetiko priporočamo, da po potrebi nanesete naravno vlažilno kremo, ki naj ima preproste sestavine in je brez alkohola ali pa po spiranju nanesite samo rastlinsko olje iz ekološke pridelave (jojobino, svetlinovo, mandljevo, oljčno, boragino … ), ki ga počasi vmasirate v kožo obraza in dekolteja.

Temo Domači pripravki za nego lahko spremljate tudi na forumu.