Rastlinske izvorne celice v kozmetiki

0

V zadnjih desetih letih razvoja kozmetične industrije je anti-aging kozmetika doživela pravi razcvet, saj je želja potrošnikov po lepi in napeti koži ter mladostnem videzu vse večja. Ena izmed najbolj obetavnih novosti na tem področju je uporaba rastlinskih izvornih celic v kozmetičnih izdelkih proti staranju.

Kaj so izvorne celice in kako delujejo?

Izvorne celice so nediferencirane celice, ki so zmožne samoobnavljanja in diferenciacije v bolj zrele celice s specializiranimi funkcijam. Najdemo jih v dvajsetih človeških organih. V koži se nahajajo v najgloblji plasti epidermisa, ki ji pravimo bazalna plast. Epidermis obnavljajo in pomlajujejo, saj neprestano oblikujejo nove keratinocite in regenerirajo poškodovano tkivo. Starejši kot smo, počasnejši je ta proces obnove, saj število izvornih celic upada in njihova funkcija slabi, kar pa posledično pomeni tudi ohlapno in zgubano kožo.

Kako rastlinske izvorne celice vplivajo na izvorne celice v naši koži?

Vsaka izvorna celica vsebuje določene epigenetske faktorje, ki so odgovorni za multipotentnost celic in zmožnost, da se le te obnavljajo. Ugotovili so, da imajo izvorne celice rastlin in ljudi zelo podobne epigenetske faktorje. Iz tega so sklepali, da bi lahko imele rastlinske izvorne celice ob ustrezni uporabi pozitiven učinek na naše izvorne celice v epidermisu. Z uporabo rastlinskih izvornih celic lahko upočasnimo staranje kože, saj na nek način zaščitijo naše lastne izvorne celice, ki tako ostanejo dlje časa mladostne in vitalne.

Trenutno se v največji meri uporabljajo izvorne celice jabolk in šipka pa tudi argana in ostalih rastlin. Kozmetika z rastlinskimi izvornimi celicami spada v višji cenovni razred, večinoma se cene gibajo od 50 pa tudi do več 100 €.