Rastlinska olja in maščobe v naravni in organski kozmetiki

0

Prava naravna kozmetika mineralnih oz. parafinskih olje ne vsebuje. Kemijsko gledano so mineralna olja ogljikovodiki. Pri necertificirani kozmetiki, ki se oglašuje kot naravna, lahko v nekaterih izdelkih med sestavinami najdemo tudi omenjene ogljikovodike.

Certifikati za naravno in organsko kozmetiko, kot so npr. BDIH, Soil Association, ECOCERT, COSMEBIO, NaTrue, COSMOS, uporabo mineralnih olj ne dovoljujejo. Torej vam pri nakupu certificiranih naravnih in organskih kozmetičnih izdelkov seznama sestavin glede morebitne vsebnosti parafina in vazelina ni potrebno pregledovati.

Funkcija rastlinskih olj je nadomeščanje lipidov, ki so sicer naravno prisotni v roženi plasti kože, vendar se zaradi izpostavljenosti suhemu zraku v ogrevanih prostorih, mrzlemu zimskemu vremenu in vetru ter zaradi staranja in nepravilne in preagresivne nege kože, pogosto pojavi njihovo pomanjkanje, ki se odraža v suhi, luskasti in razpokani koži. Naravna olja poleg lipidnih sestavin vebujejo tudi vitamine in antioksidante.

Večina rastlinskih maščob je komedogenih, to pomeni da povzročajo mašenje por in posledično pojav mozoljev. Med manj komedogena olja se uvrščajo na primer jojobino olje, sončnično olje in boragino olje. Omenjena olja večinoma ne bodo povzročala težav z mašenjem por in so tako primerna tudi za uporabo na mešani koži. Različna rastlinska olja vsebujejo različne deleže maščobnih kislin in ostalih sestavin. Ti deleži in vsebnost vitaminov variirajo tudi glede na kvaliteto, način pridelave in izvor.

Pri nakupu je priporočljivo, da preverite, če so olja in maščobe iz ekološke pridelave – tudi če kupite olje, ki ima katerega izmed certifikatov. Vsi certifikati namreč ne zahtevajo, da morajo biti popolnoma vse rastlinske maščobe v izdelku iz ekološke pridelave.

Za boljšo obstojnost olj se pogosto potrebni dodatki antioksidantov, najpogosteje se kot antioksidant dodaja vitamin E. Previdnost je potrebna pri nakupu nekaterih ti “naravnih” necertificiranih olj, saj pogosto kot antioksidant dodajajo sintezni BHT (butilhidroksi toluen), ki ga v številnih študijah povezujejo s toksičnimi učinki na jetra in ledvica.

Temi Olja in njihove sestavine lahko spremljate tudi na forumu.