Rastline za boljši zrak v prostoru

0

Kakovost zraka v prostoru ima velik vpliv na počutje. Relativna vlažnost zraka naj bi bila med 45 in 55%. Zrak ne sme vsebovati zdravju škodljivih snovi, vsebovati mora zadosten delež kisika, vonjave pa naj bodo prijetne in nemoteče.

Boljši zrak v prostorih lahko dosežemo s sobnimi rastlinami. Vrtnarji že dolgo vedo, da rastline zmanjšujejo stres in izboljšujejo kakovost zraka. S fotosintezo proizvajajo kisik in pri tem porabljajo ogljikov dioksid. S transpiracijo uravnavajo vlago v zraku in proizvajajo negativne ione.  Dolgoletne raziskave znanstvenikov NASA so potrdile, da rastline delujejo tudi kot filtri. Več kot uspešno namreč absorbirajo hlapne organske spojine ter zmanjšujejo količino prahu in mikrobov v zraku.

Rastline se po učinkovitosti čiščenja določenih hlapnih organskih spojin iz zraka med seboj razlikujejo. Tako npr. benzen in ksilen najbolje odstranijo pritlikavi datljevec, obrobljena dracena in praprot, formaldehid pa učinkovito odstranijo luskasta praprot, pritlikavi datljevec in deremska dracena.

V spodnji tabeli so zbrane rastline, ki najučinkoviteje očistijo zrak hlapnih organskih spojin:

Rastline, ki odstranjujejo hlapne organske spojine

Znanstveniki so pri rastlinah poleg učinkovitosti odstranjevanja različnih hlapnih organskih spojin iz zraka, ocenjevali tudi stopnjo transpiracije, odpornost na bolezni in škodljivce ter enostavnost gojenja in vzdrževanja. V tabeli so rastline, ki so zbrale najvišje ocene:

Ocene rastlin, ki najbolje očistijo zrak

Rastline delujejo kot filtri, vlažilci in ionizatorji. Sobne rastline opravljajo vse te pomembne naloge v notranjih prostorih z enako učinkovitostjo kot deževni gozdovi v naši biosferi. V stanovanje namestimo čim več rastlin. Postavimo jih predvsem tja, kjer se zadržujemo dalj časa – na primer v dnevni prostor ob sedežni garnituri, v delovni kotiček ob pisalni mizi, lahko pa tudi v spalnico.

Rastline vplivajo na naše zdravje, zmanjšujejo stres ter nas osrečujejo. Naše domove naredijo prijaznejše in lepše. Polepšajo pa tudi nas, saj ustrezna količina vlage v prostoru ugodno vpliva na vsebnost vlage v zgornjih plasteh povrhnjice kože.

Temo slaba kakovost zraka v prostorih lahko spremljate tudi na forumu.