Prva dišava Miu Miu

2

miumiu_parfum_2Miu Miu je znamka, ki ljubi nasprotujoče si ženske: inteligentno neresne, brezskrbno zabavne, resno toplega srca, ženstvene feministke. Miuccia Prada razume, da moda ni nekaj površinskega: moda je mediator med nami in svetom, ki nas obkroža. Moč ustvarjanja identitete – sprejeti, prilagoditi in prelomiti pravila – je pravica Miu Miu ženske. Je njen izraz neodvisnosti. Sama ustvarja svoje načrte, ne prilagaja se drugim. Njen stil pooseblja te kvalitete, enkrat nežne in silovite, drugič prefinjene in surove, sramežljive in nezaslišane.

Zgodba

Dišava ne more izdati vsega, kar mislimo, lahko pa spodbudi takojšnje odzive, prebudi globoka čustva in spomine. Dobesedno čutimo jo. Toda z Miu Miu nič ni tako kot se zdi, zato ker so kode resničnega in umetnega, fantazije in realnosti, klasike in modernosti vedno obrnjene in predelane. To je skrivnost in nagajiva kvaliteta znamke: flirta, vznemirja, budi pričakovanja. Prva dišava je zato posebna: ne da se je kategorizirati, ker to preprosto zavrača. Tudi sam vonj je težko ulovljiv – v Miu Miu karakterju je, da zavrne vse, kar je pričakovanega, čistega in klišejskega – kot so težko ulovljive tudi značilnosti dišave: mladost, ženstvenost, svoboda in zaupanje. Te so namreč plod zavedanja želja in zahtev.

miumiu_parfum_1Dišava

Miuccia Prada je mojstrica intuicije. Meša običajnost z ultra prefinjenostjo, da ustvari nekaj povsem presenetljivega, toda nikoli narejenega. Z navdihom v Pradini eleganci parfumerka Daniela Andrier ustvari študijo kontrastov.

Prične se z eleganco čutnega cvetja, šmarnice, jasmina in vrtnice, pomešanih z zelenimi sintetičnimi notami. Temu nežnemu in svežemu začetku je nasproti postavljeno globoko zemeljsko ozadje: les Akigalawood®, poper in izvleček pačulija. Akigalawood® doda tisto skrivnostnost in žar. Ta neverjetna in nepričakovana kombinacija deluje naravno in brezčasno – roža in zemlja – toda učinek, ki ga ustvari, je večplasten, skrajno sodoben in alkemičen. Celo malo uporniški: zelo Miu Miu.

miumiu_parfum_3Steklenička

Kot dišava je tudi Miu Miu steklenička polna kontrastov. Čutno, nežno modro »oblazinjeno« steklo – zapuščina Miu Miu značilnega matelasséja – ter mat belina, sta hkrati tradicionalna in pop. Prosojen rdeč disk dodaja igrivost in grafiko: topli toni izvrstno dopolnjujejo hlad stekleničke. Končen rezultat je mladostna in ženstvena podoba, morda malce pretirana eleganca: zagotovo pa nekaj, kar si zapomnimo in (po)doživimo.

miumiu_parfum_vizual_2Fotografije kampanje

Model Stacy Martin je univerzalen talent z igrivo inteligenco in umetniško resnostjo, ki je prava esenca Miu Miu. Fotografiral jo je slavni Steven Meisel, oglasna kampanja pa do potankosti ujame Stacy-ino edinstveno naravo: nežno, ženstveno in hkrati ostro, drugačno. Rahlo pretirano poudarjene oči, Miu Miu oblekica za zabavo – popolna harmonija podobe in stekleničke – vse to spominja na optimistična 60-a, polna igrivega duha. In seveda nepozaben posnetek: Stacy in črno-bel mucek, oddaljena le za nos, v »spopadu« za igriv objekt poželenja.