Proso in njegove zdravju koristne lastnosti

0
Proso in zdravje

Pradomovina prosa (Panicum milliaceum) je Srednja Azija, prilagojeno na različne podnebne razmere pa se je razširilo po celem svetu. Spada med najstarejša kultivirana žita. Gojili so ga že v kameni dobi, na našem področju Kelti 1000 let pr.n.š. Vse do sredine 20. stol. je bilo proso hrana revežev. Kasneje so ga zaradi višjega standarda, intenzivnejšega in bolj specializiranega poljedeljstva izpodrinila druga žita, riž in krompir. Pridelovalne površine so se zmanjšale, po drugi svetovni vojni pa skoraj povsem izginile.

V zadnjem času se zaradi visoke prehrambene vrednosti in hkrati popularizacije zdrave in dietne hrane proso spet vrača v našo prehrano. Za prehrano se uporablja oluščeno zrnje, ki mu pravimo kaša. Kašo pripravljamo kot prilogo, z zelenjavo, za narastke ali kot slaščico. Iz prosene moke spečemo z mešanico pšenične in pirine moke odličen polnovreden kruh. Proso lahko tudi kalimo. Kalčke uporabimo kot dodatek k solatam in prilogam, iz poganjkov pa lahko stisnemo sok. Iz prosa pridobivajo škrob in alkohol, delno nakaljeno proso pa je v pivovarstvu surovina za slad.

Proso vsebuje 73% ogljikovih hidratov, 10% balastnih snovi in 3% beljakovin, kar osem esencialnih aminokislin ter visokovredne nenasičene maščobne kisline. Poleg ovsa je proso žito z največ minerali in vitamini. Že 10g prosa vsebuje dnevno količino mineralov, ki jih organizem potrebuje. Ima veliko fosforja, magnezija, kalija, železa in kalcija. Med vitamini je največ vitamina E in vitaminov iz skupine B, predvsem biotina. Proso je ena redkih rastlin, ki vsebuje silicijevo kislino v topni obliki, katero organizem lahko izkoristi. Zrnje prosa ne vsebuje glutena, zato je zelo dobrodošlo v brezglutenski dieti pri celiakiji.

Proso je že iz preteklosti znano kot zdravilna rastlina. V kitajski medicini ga že od nekdaj uporabljajo kot zdravilo proti hemeroidom, izpadanju las, izboljšuje kri in lajša želodčne težave. Uživanje prosa izboljšuje vid, pospešuje potenje in odvajanje vode. Je edino žito, ki v telesu deluje alkalno, kar ugodno vpliva na vsebnost kalcija v telesnem tkivu. Odlično se izkaže v primeru uničene črevesne flore in drugih črevesnih bolezni. Uravnava črevesno floro, v črevesju vzpostavi bolj alkalno okolje, ki spodbuja rast koristnih črevesnih bakterij in zavira rast gnilobnih bakterij. Zaradi vsebnosti vitaminov skupine B in visoke vsebnosti holina preprečuje zvišanje holesterola, bolezni ožilja in tvorbo žolčnih kamnov. Pomaga pri težavah s kožo, tudi pri kožnih alergijah; kremenčeva kislina ugodno vpliva na rast las, obnavljanje kože in nohtov.

Za nego kože lahko uporabimo kuhano kašo in moko tudi zunanje kot masko. Eno ali drugo zmešamo s par kapljicami limoninega ali grenivkinega soka, lahko dodamo med ali pa pol žličke pivskega kvasa. Taka maska vrne koži sijaj, prožnost in normalizira kislost kože.

Temo Proso in njegove zdravju koristne lastnosti lahko spremljate tudi na forumu.