Propilparaben in triklosan naj bi zvečala tveganje za nastanek alergij pri otrocih

0

Študija, ki jo je v sodelovanju z ameriškim Nacionalnim inštitutom za zdravje izvedel Johns Hopkins Children’s Center podpira ti. higiensko hipotezo, saj naj bi določeni konzervansi in kemikalije v kozmetiki vplivali na povečano tveganje za razvoj alergij pri otrocih. Nekatere dovoljene sestavine v kozmetiki, ki jih danes imenujemo sporne oz. nevarne, še vedno ostajajo podvržene različnim argumentom tudi v strokovnih krogih.

V letošnji junijski številki Journal of Allergy and Clinical Immunology je bil objavljen prispevek o povezavi med prisotnostjo antibakterijskega triklosana in konzervansov parabenov v urinu otrok in razvojem alergij na določene snovi v zraku in hrani. V študiji so merili prisotnost IgE protiteles v krvi pri 860 otrocih starih med 6 in 18 let v povezavi z vsebnostjo antibakterijske sestavine triklosana, motilcem hormonov bisfenolom A, UV filtrom benzofenonom-3 ter konzervansi parabeni v urinu. Ugotovili so, da imajo otroci, ki so imeli v urinu visoke vrednosti triklosana in propilparabena, dvakrat večjo možnost razvoja alergij na iritante iz okolja kot otroci z nizkimi urinskimi vrednostmi le-teh. Povišane vrednosti triklosana so dodatno povezali še z višjo možnostjo razvoja alergij na hrano.
Zaključili so, da konzervansi v kozmetiki naj ne bi direktno povzročali alergij, obstaja pa povezava z njihovo vsebnostjo v telesu in slabšim razvojem imunskega sistema.

Raziskovalci načrtujejo nadaljne raziskave pri otrocih, ki so skozi daljši čas izpostavljeni nekaterim konzervansom in antibakterijskim sestavinam od rojstva pa vse do poznih najstniških let.

Potencialno nevarne sestavine se najdejo tudi v otroški kozmetiki, zato priporočamo, da pred nakupom preverite INCI seznam in ne kupujete “na slepo” v dobri veri, da so proizvajalci samoumevno zasnovali najbolj optimalen izdelek za vašega otroka.

Temo Potencialno nevarne sestavine za otroke lahko spremljate tudi na forumu.