Preventiva melanoma z metodo ABCDE

0

La Roche-Posay je tudi letos, že osmič zapored, v sodelovanju z Združenjem slovenskih dermatovenerologov pripravil projekt osveščanja javnosti o pomenu samopregledovanja za zgodnje odkrivanje kožnega raka. Prekomerno izpostavljanje soncu, predvsem ob najbolj nevarnih urah v dnevu in brez primerne zaščite, je namreč lahko zdravju škodljivo, saj lahko pride do poškodb melanocitov, kar lahko sproži nastanek melanoma. S preventivnim pregledovanjem kože je mogoče bolezen odkriti zelo zgodaj, v tem primeru pa je v kar 90 odstotkih primerov tudi ozdravljiva.

Osnovni napotki za spremljanje kože in kožnih znamenj so preprosti kot abeceda, hkrati pa učinkovito rešujejo življenja, zato bi metodo ABCDE moral poznati vsak.

V petih korakih lahko sami s svojim očesom ali s pomočjo svojih bližnjih preverimo, ali je kje na naši koža nastala sumljiva rašča ali pa se katero od kožnih znamenj spreminja. Popoln pregled kože vam bo vzel le nekaj minut časa, lahko pa vam reši življenje. Naredite ga s pomočjo ogledala ali pa naj vam pri tem pomaga partner. V primeru, da opazimo, da se znamenje spreminja (je asimetrično, ima nepravilne meje, spreminja barvo, velikost in obliko) in/ali da srbi, krvavi, da iz njega teče izcedek ali da je podobno rani, ki se nikakor ne zaceli, se moramo takoj posvetovati z osebnim zdravnikom ali z dermatologom.

LRP_melanom_1

Melanom se v približno 30 odstotkih primerov razvije v že obstoječem kožnem znamenju, v približno 70 odstotkih pa se pojavi kot novo znamenje kjerkoli drugje na koži. Najpogosteje nastane na delih telesa, ki so izpostavljeni soncu, lahko pa se pojavi kjerkoli na telesu, tudi na lasišču, in v številnih oblikah. Lahko nastane kot ploščata lisa v ravni kože ali pa kot privzdignjena bulica. Zato ne smemo prezreti nikakršne na novo zrasle ali že obstoječe spremembe oz. znamenja na koži, ki se kakorkoli spreminja.