Pravilo “manj je več” tudi za antioksidante v kozmetiki

0

Vse pogosteje slišimo, kako so antioksidanti pomembni ne samo za lepši in bolj zdrav videz kože, temveč tudi za naše zdravje na splošno. Antioksidanti kot lovilci prostih radikalov, znani po svojem delovanju proti staranju in preprečevanju razvoja marsikatere bolezni, uživajo vsesplošno zaupanje. Kar je seveda upravičeno. Vendar ko vzamemo v roke kozmetični izdelek z antioksidanti, se je dobro vprašati tudi o medsebojnem delovanju različnih antioksidantov v samem izdelku, o njihovi stabilnosti in učinkovitosti po aplikaciji na kožo.

Dvomi znanstvenikov v nepredvidljivo obnašanje in učinkovitost večih različnih antioksidantov v enem samem kozmetičnem izdelku, se po različnih testiranjih izkazujejo za vedno bolj resnične. Najboljše antioksidantne sposobnosti načeloma ne dosegajo absurdno drage kreme s kopico antioksidantov, temveč se kot najbolj učinkovite izkazujejo preproste oz. skrbno premišljene kombinacije sestavin v kremah, ki vsebujejo manj različnih antioksidantov. Če ob tem pomislimo še na endogeni antioksidantni sistem, ki se vseskozi odvija v celicah kože, in ki ga seveda ni dobro porušiti, postanejo količine in ustrezne kombinacije antioksidantov še toliko bolj pomembne.

Pri izboru kozmetike z antioksidanti je tako na mestu premislek o:

  • količini antioksidantnih sestavin, torej rastlinskih izvlečkov in vitaminov, ki jih kozmetični izdelek vsebuje,
  • smiselnosti uporabe izdelkov iz iste kozmetične linije
  • o antioksidantni okrepitvi kože pri uporabi krem z zaščitnim faktorjem

Skrbno izbrani kozmetični izdelki z antioksidanti nas bodo učinkovito ščitili pred poškodbami UV sevanja. Pomagali bodo koži, da si opomore od negativnega vpliva smoga, pretiranega izpostavljanja soncu, škode, ki jo povzročajo obiski solarijev, nekaj let redne uporabe kvalitetnih antioksidantnih kozmetičnih izdelkov pa celo obeta mlajši videz. Poleg antioksidantnih vitaminov v kozmetiki imajo pomembno vlogo tudi naravne antioksidantne sestavine, kot so polifenoli in flavonoidi, ki jih vsebujejo izvlečki določenih rastlin. Najbrž ni potrebno posebej poudarjati, da je kvaliteta takšnega izvlečka ključnega pomena za visoko vsebnost naravnih antioksidantov. Pri negi kože z antioksidantnimi sestavinami je tako na mestu uporaba izdelkov iz iste linije ali pa premišljena kombinacija izdelkov različnih proizvajalcev, npr. pod osnovno kremo, ki nima antioksidantnih lastnosti, nanesemo antioksidantni serum.

Ekstremnih pomladitvenih čudežev nam kozmetični izdelki z antioksidanti ne morejo podariti (naj vas oglasi o takojšnjem mladostnem videzu ne premamijo), lahko pa je z njihovo pomočjo čez deset let naša koža videti morda le pet let starejša, kar pa je pravzaprav že mali čudež.

Temo Antiokasidanti lahko spremljate tudi na forumu.