Poletna nega z rastlinskimi olji

0

V navadi je, da so negovalna olja večinoma rezervirana za zimski čas. Pravi izbor naravnih olj pa nam lahko ponudi izjemne koristi tudi v poletnem času.

Funkcija rastlinskih olj je nadomeščanje lipidov, ki so sicer naravno prisotni v roženi plasti kože. Zaradi izpostavljenosti suhemu zraku, sončnim žarkom in vetru ter zaradi staranja, nepravilne in preagresivne nege kože se pogosto pojavi njihovo pomanjkanje, ki se odraža v suhi, pusti, luskasti in razpokani koži. Naravna olja poleg lipidnih sestavin vsebujejo tudi koristne vitamine in antioksidante.

V toplejšem obdobju leta priporočamo, da svojo kožo negujete z olji, ki se bolje vpijejo v kožo in ki spadajo med manj komedogena – predlagamo jojobino, sončnično in boragino olje. Omenjena olja večinoma ne bodo povzročala težav z mašenjem por in so tako primerna tudi za uporabo poleti, ko je koža čez dan še dodatno obremenjena z močnejšimi UV žarki. Pred izpostavljanjem soncu odsvetujemo nanos olja šentjanževke, saj lahko na koži izzove fototoksične reakcije. Za zaščito obraza se bodo odlično obnesle mešanice dobro vpojnih olj, ki so bogate z antioksidanti. Med sestavinami na INCI seznamu poiščite antioksidante, ki so posebej zapisani ali pa rastlinske izvlečke, ki so označeni, da so iz ekološke pridelave.

Za nego las pred soncem priporočamo uporabo arganovega olja, ki poleg vitamina E in ostalih antioksidantov vsebuje tudi karotenoide, ki bodo lase delno zaščitili pred škodljivim UV sevanjem in tako pomagali pri ohranjanju leska vaših lash. Nanesite ga na konice, na lasišče pa samo v primeru, da je le-to zelo izsušeno.

Različna rastlinska olja vsebujejo različne deleže maščobnih kislin in drugih sestavin. Ti deleži in vsebnost vitaminov variirajo tudi glede na kvaliteto in izvor rastline. Pri nakupu je priporočljivo, da preverite, če so olja in maščobe iz ekološke pridelave – tudi če kupite olje, ki ima katerega izmed certifikatov, ni nujno, da so vsa rastlinska olja v izdelku ekološka in posledično kvalitetnejša!

Naj vam bodo rastlinska olja v poletnem času v pomoč pri ohranjanju zdrave kože in las … in ne samo dodaten “oklep”, ki preprečuje dihanje in pušča nezaželen masten sloj. Olja nanašajte v majhnih količinah, po nanosu na obraz pa odvečno olje odstranite z rahlim pritiskom papirnatega robčka.

Temo Olja in njihove sestavine lahko spremljate tudi na forumu.