Pet priporočil portala Ars Cosmetica pri nakupu izdelkov z UV zaščito

0
Priporocila UV zascita

Vsako poletje se znajdemo pred nakupom kozmetičnih izdelkov za sončenje. Splošnih opozoril o tem, kako pomembna je zaščita pred soncem, da se neposredno soncu ne smemo izpostavljati in da je nakup izdelkov s faktorjem danes res že nuja, je ogromno. Na portalu Ars Cosmetica pa smo pripravili pet nasvetov pri samem nakupu in izbiri kozmetičnih izdelkov z UV zaščito.
Kaj je torej bistveno, da preverimo na embalaži, če želimo kupiti sestavinsko dobre kreme in losjone za sončenje?

1. KUPUJTE IZDELKE Z ZAŠČITNIM FAKTORJEM 20 ALI VEČ
Ne izbirajte izdekov za sončenje, ki imajo zaščitni faktor nižji od 15 – priporočamo izdelke s faktorjem 20 in več. Izdelki, ki imajo zaščitni faktor 15, zadržijo približno 93% UVB žarkov.

2. NE KUPUJTE ZAŠČITNIH IZDELKOV BREZ OZNAKE UVA NA EMBALAŽI
Na izdelku mora OBVEZNO biti označena zaščita pred UVA žarki. Izdelkov, ki na embalaži nimajo vidnega kroga z napisom UVA, ne kupujte. Številka zaščitnega faktorja na embalaži namreč označuje samo UVB zaščito. UVA zaščita mora po zakonodaji dosegati tretjino UVB zaščite.

3. MINERALNI FILTRI NAJ NE BODO V OBLIKI NANODELCEV
Če se odločite za nakup izdelka samo z mineralno zaščito, je pomembno, da preverite, če izdelek vsebuje titanov dioksid (Titanium Dioxide) in hkrati tudi cinkov oksid (Zinc Oxide). Pomembno je, da izdelkov brez napisa ali zagotovila proizvajalca, da ne uporabljajo mineralnih filtrov v obliki nanodelcev, ne kupujete. Kot mineralni filter je trenutno na seznamu samo titanov dioksid. Cinkov oksid se lahko uporablja v izdelkih z zaščito, vendar ne samostojno kot UV filter.

4. NE KUPUJTE IZDELKOV S FILTROM PABA (4-AMINOBENZOIC ACID), KI JE PREPOVEDAN PO KOZMETIČNI ZAKONODAJI
Filter PABA ali 4-amionobenzojska kislina (4-Aminobenzoic acid) in njeni estri s prosto aminsko skupino je od lanskega leta dalje prepovedan po evropski kozmetični zakonodaji. Izdelkov, ki imajo med sestavinami naveden ta filter, ne kupujte. Žal se še vedno dogaja, da se takšni izdelki, ki niso skladni z zakonodajo, znajdejo na prodajnih policah in v internetnih trgovinah.

5. NE PRIPOROČAMO NAKUPA IZDELKOV S FILTROM OXYBENZONE (BENZOPHENONE-3) ZARADI POTENCIALNEGA ALERGENEGA DELOVANJA
Veliko izdelkov za sončenje vsebuje kot filter oksibenzon (Oxybenzone ali Benzophenone-3). Oxybenzone je znan potencialni alergen, še posebej na koži, ki je izpostavljena soncu. Izdelkov s tem filtrom ne priporočamo. Izdelki, ki vsebujejo več kot 0,5% oksibenzona, morajo imeti na embalaži posebno opozorilo: Vsebuje oksibenzon (Contains oxybenzone). Kot UV filter se lahko v kozmetičnih izdelkih uporablja do koncentracije 10%.

Temo Pet priporočil za nakup izdelkov s filtri lahko spremljate tudi na forumu.