Pet nevarnih dekorativnih kozmetičnih izdelkov z arzenom, svincem in kromom

0

Že v prvem mesecu letošnjega leta so inšpekcijski organi v EU pri naključnih odvzemih vzorcev kozmetike našli nekaj dekorativnih izdelkov, ki so zdravju škodljivi, saj vsebujejo v kozmetiki prepovedane sestavine kot so arzen, svinec in krom. Vsebnost le-teh je bila ugotovljena pri laboratorijski analizi.

Vsi vzorci so bili odvzeti v Romuniji, omenjeni izdelki so del RAPEX sistema obveščanja o nevarnih proizvodih.

Rdečilo znamke Miss Rôse, proizvedeno na Kitajskem, deklaracija v angleščini. Izdelek je vseboval 1,4 mg/kg svinca in 0,695 mg/kg arzena.

Kompaktni puder znamke Mels Cosmetics, proizveden na Kitajskem, vseboval je 2 mg/kg svinca in 0,281 mg/kg arzena.

Puder Mels Cosmetics Qianyu

Paleta 18 senčil znamke Ruby Rose, proizvedena na Kitajskem, vsebovala je 10 mg/kg kroma in 2,1 mg/kg svinca.

Paleta senčil Ruby Rose

Črtalo za oči znamke Ruby Rose, proizvedeno na Kitajskem, vsebovalo je 2,3 mg/kg svinca, 0,186 mg/kg arzena in 44 mg/kg kroma.

Črtalo za oči Ruby Rose

Enojno senčilo znamke Butterfly, proizvedeno na Poljskem, vsebovalo je 1,1mg/kg svinca, 0,193mg/kg arzena in 1,25mg/kg kroma. Pri tem izdelku obstaja možnost, da gre za ponaredek!

Senčilo Butterfly (možnost ponaredka!)

Pazite kaj kupujete in kje kupujete. Naj vas privlačne barvne palete “sumljivega” izvora na zavedejo, preverite proizvajalca, kolikor se le da, izogibajte se ponaredkom. Niso vsa senčila za oči enaka – tudi če imajo skoraj enake sestavine na embalaži. Prepovedanih težkih kovin in drugih nečistoč na embalaži ne boste našli, zato je pomembno, da so izhodne surovine proizvajalca čimboljše kakovosti.

»Potencialna nevarnost« konzervansov parabenov je praktično zanemarljiva v primerjavi z izdelki, ki vsebujejo toksične, kancerogene ali iritirajoče snovi, ki so v kozmetiki prepovedane.

Vir osnovnih informacij o nevarnih proizvodih: http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/rapex_archives_en.cfm

 

Temo nevarna dekorativa lahko spremljate tudi na forumu.