Perioralni dermatitis in možnosti nege z naravno kozmetiko

0

Perioralni dermatitis je vnetna kožna bolezen, pri kateri se večinoma okoli ust pojavijo rdečkaste kožne spremembe, ki spominjajo na akne. Najpogosteje se pojavlja pri ženskah in otrocih.

Vzroki za nastanek tičijo v hormonskih spremembah (tudi nepravilna uporaba kortikosteroidov), uporabi zobnih past s fluorom, stanje pa še poslabšajo zunanji dejavniki kot so določeni kozmetični izdelki, razne mehanske poškodbe oz. iritacije, razrast glivic itn.

Klasično zdravljenje perioralnega dermatitisa vključuje topikalno uporabo metronidazola, azelainske kisline, benzoil peroskida, redkeje tudi topikalno uporabo antibiotikov eritromicina, klindamicina in tetraciklina. Pri težjih primerih, kjer topikalna uporaba antibiotikov ni dovolj učinkovita, pa se predpisuje tudi sistemska uporaba antibiotikov (npr. tetraciklin, doksiciklin, minociklin). Vse omenjene učinkovine delujejo proti bakterijam.

Pri uporabi kozmetičnih izdelov se priporočajo izdelki, ki ne vsebujejo dražečih sestavin eteričnih olj in drugih potencialnih iritantov kot so barvila, parfumi ipd. Pomembno je tudi, da kozmetika ni preveč mastna (!), priporočajo se lahki losjoni in kreme tipa “olje v vodi”, ki ne vsebujejo komedogenih sestavin, ali pa izdelki, ki so brez olj in drugih maščob.

Na portalu Ars Cosmetica slikovno in s primerom predstavljamo možnost nege z naravno oz. organsko kozmetiko pri pacientki s perioralnim dermatitisom – na zgornj sliki je prikazano stanje perioralnega dermatitisa pred in po 3-mesečni negi z multivitaminskimi kapljicami Sophyto

Izjava uporabnice: Perioralni dermatitis imam že več let. Leto nazaj sem prvič naredila naslednjo 2 do 3-mesečno “kuro” z organskimi izdelki: Multivitaminske kapljice Sophyto, ultra blag čistilni gel in tonik purify & energise. Pred omenjeno nego sem imela izrazite pordele predele okoli nosu in brade. Po končani negi je bila razlika očitna: okoli nosu skoraj nič več rdečice, le na bradi je ostalo par rdečih predelov, ki pa so bili bolj blede barve kot prej. Kasneje sem ultra blag čistilni gel za čiščenje zamenjala za peno za globinsko čišč

Komentar: Uporabljeni izdelki ne vsebujejo parfuma, sinteznih barvil in drugih potencialnih iritantov ter bistveno – ne vsebujejo dišav eteričnih olj, ki so znani iritanti. Multivitaminske kapljice so v obliki lahkega seruma brez olj. Izdelki imajo tudi bolj kisel pH kot večina kozmetičnih izdelkov (multivitaminske kapljice imajo pH 4,8). Kisel pH zavira pretirano rast bakterij in uravnovesi porušeno stanje kislinsko-lipidnega zaščitnega plašča kože.

Preden uporabimo zgoraj omenjena zdravila je vsekakor priporočljivo preizkusiti, kako se vam obnese pravilna nega s kozmetičnimi izdelki. Če ste zapriseženci naravne in organske kozmetike, bodite pri izbiri še posebej pozorni, saj je resnično ustreznih izdelkov za takšna stanja kože trenutno še vedno zelo malo na voljo.

Temo Perioralni dermatitis in možnosti nege z naravno kozmetiko lahko spremljate tudi na forumu.