Pasti in prednosti doma narejene kozmetike

0

V želji, da se naravi čimbolj približamo tudi pri negovanju svojega telesa, se nam velikokrat porajajo ideje o »domačem izdelovanju kozmetike«. Kaj če bi si sami pripravili masko za obraz, tonik, tudi doma narejena krema bi bila morda cenejša in bolj naravna … Vendar ima izdelovanje domače kozmetike tudi nešteto pasti. Naša koža ima kar nekaj svojih »zakonitosti«. Za razliko od vnosa hrane, ki se na poti razgradnje in absorpcije sreča z nešteto encimi, prebavnimi sokovi, želodčno kislino itn., so pri nanosu kozmetičnih izdelkov vse sestavine v stiku s kožo in vplivajo na njen kislinsko-lipidni zaščitni plašč. Posledično se tudi nanos nevarnih bakterij ali dražečih sestavin, ki se znajdejo v kozmetičnem izdelku, lahko hitro odraža z vidno reakcijo na koži.

Pri pripravljanju domače kozmetike moramo torej v prvi vrsti biti pozorni na to, da naši izdelki ne bodo postali gojišče mikroorganizmov. Pomembno je, da vemo, da je za razmnoževanje mikroorganizmov potrebna voda. Posledično vsi izdelki, ki vsebujejo vodo, predstavljajo prvo past pri izdelavi domače kozmetike. Izdelke, ki vsebujejo vodo, lahko uporabljamo takoj po pripravi oz. shranimo v hladilniku največ en dan. Velikokrat v receptih za izdelavo kozmetike najdemo med sestavinami tudi eterična olja, pri katerih je potrebna posebna previdnost. Eterična olja kožo dražijo in jih ne smemo uporabljati na zelo občutljivi koži nagnjeni k alergijam. Pri vseh dodatkih eteričnih olj v doma pripravljene maske, mazila itn. moramo zato biti izjemno previdni: poskrbimo, da celotno zmes dobro premešamo. Eterično olje naj se čimbolj enakomerno porazdeli, s številom kapljic pa ne pretiravajmo (raje kakšno manj, kot preveč). Pri negi otroške kože pa se eteričnim oljem raje izognite v velikem loku.

Pri izdelavi kozmetike sestavine, ki jih dodamo v lonček, med sabo reagirajo. Poleg značilnosti posameznih sestavin imejmo v mislih tudi medsebojno delovanje kozmetičnih sestavin in če le-teh ne poznamo dovolj dobro, je bolje, da se držimo načela »manj je več«. Naša koža bo imela več koristi, če bomo pri pripravi izdelkov zmešali dve ali tri sestavine, kot pa preizkušali nešteto kombinacij. Veliko število sestavin nam pri doma narejeni kozmetiki lahko naredi več škode kot koristi.

Pri izdelavi domačih mazil, ki vsebujejo samo maščobne sestavine in rastlinske izvlečke brez dodatka vode, moramo biti previdni pri izbiri embalaže in zagotoviti ustrezno mešanje sestavin med izdelavo. Pred časom sem v roke dobila doma narejeno ognjičevo mazilo, ki je bilo pospremljano z ustnimi zagotovili, da je to najboljše, ker je naravno, domače in ker je recept v uporabi že veliko let. Po odprtju lončka je žal sledilo razočaranje. Mazilo namreč še zdaleč ni bilo to, za kar se je izdajalo. Doma pridelan izvleček ognjiča je namreč bil vmešan v navaden parafin in vazelin. Če želite res naravno mazilo, mineralna olja (parafin, vazelin) v takšen izdelek ne sodijo. Zamenjajte jih z rastlinskimi maščobami (karitejevo maslo, kakavovo maslo, čebelji vosek, kokosovo olje, olje pšeničnih kalčkov …). Pri dodatku rastlinskih izvlečkov v takšno podlago ne komplicirajte preveč – dodajte raje enega ali dva kot pa več kot pet različnih. Lončki, kamor shranjujete izdelke, naj bodo kakovostni. Ne uporabljajte starih plastičnih lončkov, ki so bili že velikokrat rabljeni. Tudi neustrezna plastika lahko odpušča potencialno nevarne snovi v vsebino. Ker so takšna mazila brez vode, je posledično tudi rok trajanja daljši. Lahko jih uporabljamo tudi do nekaj mesecev. Mazila vedno hranimo zaščitena pred svetlobo in topoloto.

Ja ali ne za domačo kozmetiko? »Ja« za izdelke, ki jih sproti porabimo oz. za ustrezno shranjena brezvodna mazila. In »ja«, kadar pri izdelavi pomislimo tako na čisto in ustrezno embalažo kot tudi na vse sestavine, ki jih bomo dodali. Odgovor »ne« pa naj velja pri izdelavi celega spektra doma narejenih kozmetičnih izdelkov, kjer je pomešanih veliko sestavin brez premišljene kombinacije in količin. Takšni izdelki lahko že čez nekaj dni postanejo gojišča za mikroorganizme, ki pa so prostemu očesu nevidni.

Temo Doma narejena kozmetika lahko spremljate tudi na forumu.