PAS ali površinsko aktivne snovi

0

PAS ali površinsko aktivne snovi so bistvena sestavina šamponov in balzamov za lase. Njihova kemijska struktura je amfifilna, kar pomeni, da je del molekule, ki predstavlja hidrofilno glavo, topen v vodi, ti. lipofilen rep pa je topen v lipidih. Glede na kemizem jih razdelimo v štiri večje skupine: anionske, neionske, amfoterne in kationske površinsko aktivne snovi.

Anionske PAS se najpogosteje uporabljajo v šamponih, saj imajo odlične čistilne sposobnosti poleg tega pa se tudi dobro penijo. Med najpogostejše sodijo alkil sulfati in alkil eter sulfati, ki so poleg zgoraj omenjenih lastnosti tudi relativno poceni.

Neionske PAS so bolj blage do kože, ne dražijo oči in so pogosta komponenta otroških šamponov. Večinoma se uporabljajo v kombinaciji z anionskimi PAS, saj same po sebi nimajo tako dobrih čistilnih sposobnosti. Se dobro penijo in izboljšajo konsistenco pene.

Amfoterne PAS prav tako spadajo med blage površinsko aktivne snovi in so zato običajno dodane k otroškim šamponom. Tako kot neionske PAS, se tudi amfoterne uporabljajo v kombinacijah. Zanimivo je, da lahko alkil betaini, ki so značilni predstavniki amfoterne skupine, v kombinaciji s soljo NaCl povečajo gostoto kozmetičnega izdelka.

Kationske PAS za razliko od zgoraj opisanih ne najdemo v šamponih, temveč v balzamih za lase. Njihov čistilni učinek je slabši, se precej manj penijo, poleg tega pa problem predstavlja še nekompatibilnost z anionskimi PAS. Kationske PAS so bistvena komponenta praktično vseh regeneratorjev. Z njihovo uporabo začasno nadomestimo vlogo odstranjenega sebuma in popravimo poškodbe na laseh. Negativno nabita keratinska vlakna las se vežejo s pozitivnim nabojem kationskih PAS in tako tvorijo zaščitni film. Vidna posledica uporabe regeneratorja s kationskimi PAS so sijoči, mehki in gladki lasje, ki jih lažje razčešemo.

Temo PAS – površinsko aktivne snovi lahko spremljate tudi na forumu.