Oljka

0

Oljki bi lahko nadeli naziv kraljica mediterana – izhaja iz vzhodnega Sredozemlja in ima že od antičnih časov zelo pomembno vlogo tudi v kozmetiki. V kozmetičnih izdelkih jo na spisku INCI sestavin največkrat najdemo v obliki olja pod imenom OLEA EUROPAEA FRUIT OIL ali v obliki izvlečka iz listov z imenom OLEA EUROPAEA LEAF EXTRACT.

Cenjeno oljko so v obliki vencev v antičnih časih podarjali zmagovalcem olimpijskih iger, v Stari Grčiji je posek oljke veljal za enega od najhujših zločinov, poseben pomen pa je oljka ohranila tudi v času Rimskega imperija. V Ameriko so oljko prenesli španski kolonisti, kjer jo še danes gojijo. V krščanskem svetu je oljka blagoslovljeno drevo in je del običaja cvetne nedelje, pred praznikom velike noči.

V negi kože imata tako olje kot izvleček obnovitvene učinke in sta zelo bogata z antioksidanti. Oljčno olje pomirja in nahrani kožo, vsebuje pa tudi sestavine, ki absorbirajo UV žarke in tako preprečujejo* poškodbe kože s sončnimi žarki (*za dokazano učinkovito zaščito pred soncem je pomembno uporabljati zaščitne kozmetične izdelke z deklariranimi UV filtri). Oljčno olje je znano tudi po učvrstitvenem delovanju in glajenju suhe kože. Izvleček oljke z zakladnico vitaminov in antioksidantov spodbuja obnovo kože in se uspešno bori proti škodljivim prostim radikalom iz onesnaženega okolja.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

:lol1: 
:) 
:thumbsup: 
:yes: 
:flower2: 
:blush1: 
:wink1: 
:cheer: 
:sendlove: 
:)) 
:P 
:D: 
:lashing: 
:silly: 
:no: 
:ermm: 
:flower1: 
:manicure: 
:mistake: 
:dance1: 
:think: 
:hug: 
:inlove: 
:roll: 
:scared: 
:naughty: 
:hairup: 
:unsure: 
:confused: 
:3party: 
:verymad: 
:scary: 
:devil: 
:( 
:veryangry: 
:cool: 
:hospital: 
:luck: 
:heart: 
:naughty5: