Oljka

0

Oljki bi lahko nadeli naziv kraljica mediterana – izhaja iz vzhodnega Sredozemlja in ima že od antičnih časov zelo pomembno vlogo tudi v kozmetiki. V kozmetičnih izdelkih jo na spisku INCI sestavin največkrat najdemo v obliki olja pod imenom OLEA EUROPAEA FRUIT OIL ali v obliki izvlečka iz listov z imenom OLEA EUROPAEA LEAF EXTRACT.

Cenjeno oljko so v obliki vencev v antičnih časih podarjali zmagovalcem olimpijskih iger, v Stari Grčiji je posek oljke veljal za enega od najhujših zločinov, poseben pomen pa je oljka ohranila tudi v času Rimskega imperija. V Ameriko so oljko prenesli španski kolonisti, kjer jo še danes gojijo. V krščanskem svetu je oljka blagoslovljeno drevo in je del običaja cvetne nedelje, pred praznikom velike noči.

V negi kože imata tako olje kot izvleček obnovitvene učinke in sta zelo bogata z antioksidanti. Oljčno olje pomirja in nahrani kožo, vsebuje pa tudi sestavine, ki absorbirajo UV žarke in tako preprečujejo* poškodbe kože s sončnimi žarki (*za dokazano učinkovito zaščito pred soncem je pomembno uporabljati zaščitne kozmetične izdelke z deklariranimi UV filtri). Oljčno olje je znano tudi po učvrstitvenem delovanju in glajenju suhe kože. Izvleček oljke z zakladnico vitaminov in antioksidantov spodbuja obnovo kože in se uspešno bori proti škodljivim prostim radikalom iz onesnaženega okolja.