Olje semen črnega ribeza

0

Olje iz semen črnega ribeza (INCI: Ribes Nigrum Seed Oil) nam ponuja visoko učinkovite sestavine pri intenzivni negi naše kože. Je zelo bogato z gama-linolensko, linolno in alfa-linolensko kislino. Zaradi protivnetnega delovanja gama-linolenske kisline je primerno za uporabo po sončenju, za nego suhe in tudi mešane kože ter pri različnih kožnih ekcemih.

Olje semen črnega ribeza vsebuje oktadekatetraenojsko kislino (angleško: stearidonic acid), ki je metabolit alfa-linolenske kisline. V našem telesu je za pretvorbo alfa-linolenske kisline v oktadekatetraenojsko kislino potreben specifičen encim (encim delta-6-desaturaza). Aktivnost tega encima se s starostjo zmanjšuje, njegovo delovanje pa se prav tako zmanjša pri nekaterih kožnih obolenjih. Zmanjšanjo delovanje encima ima za posledico nepravilnosti v pretvorbi esencialnih maščobnih kislin ter zmanjšano količino oktadekatetraenojske kisline.

Te ti. “nepravilnosti pri sintezi maščobnih kislin” pa imajo lahko negativne učinke na kožo. Posledice omenjenega procesa lahko do določene mere omejimo z uporabo olja semen črnega ribeza in tako koži ponudimo naravno nego proti staranju in učinkovito pomoč pri kožnih ekcemih ter poškodbah kože z UV žarki.

Pri starejši koži, kožnih obolenjih in pri intenzivni negi po sončenju priporočamo vsaj 2-mesečno jemanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo olje črnega ribeza. Olje iz semen črnega ribeza za nego telesa uporabite vsaj 2-krat tedensko, ostale izdelke z ribezovim oljem pa pri vsakodnevni negi. Izbirajte kvalitetna olja, po možnosti s certifikati, ki zagotavljajo ekološko pridelavo. Privoščite blagodejne lastnosti okusnega sadeža tudi vaši koži.

Temo Olje črnega ribeza lahko spremljate tudi na forumu.