Olje čajeve mirte v kozmetiki

0

Čajeva mirta (INCI: Melaleuca alternifolia oil), nekateri uporabljajo tudi ime čajevec, se zaradi svojega antiseptičnega, antimikotičnega in antibakterijskega delovanja uporablja v mnogih kozmetičnih izdelkih za nečisto kožo, šamponih proti prhljaju, v zobnih pastah, ustnih vodah itn. Pri določenih posameznikih je bilo v zadnjih letih zabeleženih nekaj primerov senzibilizacije pri uporabi olja čajeve mirte, zato je COLIPA (The European Cosmetic Toiletry and Perfumery Association) izdala priporočilo, da se v kozmetičnih izdelki olje čajeve mirte uporablja v koncentracijah do 1%.

Največji potencial senzibilizacij so izkazovali oksidacijski produkti terpenov, ki jih olje vsebuje. Da do oksidacije v kozmetičnem izdelku ne bi prišlo, je zelo pomemben dodatek antioksidantov, ki preprečujejo oksidacijo terpenov in tako zaščitijo olje čajeve mirte v izdelku. Posledično se zmanjša tudi možnost kožnih senzibilizacij. Poleg dodatka antioksidantov je priporočljivo, da imajo izdelki takšno embalažo, ki vsebino dobro zaščiti pred svetlobo.

Seznam komponent olja čajeve mirte:

  • terpinen-4-ol/
  • γ-terpinene
  • α-terpinene
  • 1,8-cineole
  • α-terpinolene
  • α-terpineol
  • α-pinene
  • p-cymene
  • limonene
  • sabinene
  • aromadendrene
  • δ-cadinene
  • globulol
  • viridiflorol
  • ledene

Naš nasvet pred nakupom izdelkov z oljem čajeve mirte (čajevcem) se torej glasi: preveri, če kozmetični izdelek vsebuje tudi antioksidant(e) in če se nahaja v temni embalaži.

Tema Tea Treee – čajeva mirta lahko spremljate tudi na forumu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

:lol1: 
:) 
:thumbsup: 
:yes: 
:flower2: 
:blush1: 
:wink1: 
:cheer: 
:sendlove: 
:)) 
:P 
:D: 
:lashing: 
:silly: 
:no: 
:ermm: 
:flower1: 
:manicure: 
:mistake: 
:dance1: 
:think: 
:hug: 
:inlove: 
:roll: 
:scared: 
:naughty: 
:hairup: 
:unsure: 
:confused: 
:3party: 
:verymad: 
:scary: 
:devil: 
:( 
:veryangry: 
:cool: 
:hospital: 
:luck: 
:heart: 
:naughty5: