Nevarnosti pri ličilih za otroke

0
Nevarnosti pri licilih za otroke

Na spletnih straneh evropske komisije lahko najdemo kar nekaj nevarnih ličil za otroke, ki so bili najdeni v državah EU in zaradi neustreznosti uvrščeni v sistem RAPEX. RAPEX (Rapid Alert System for non-food consumer products) je sistem obveščanja v Evropski uniji za vse nevarne proizvode z izjemo hrane, zdravil in medicinskih pripomočkov. V ta sistem obveščanja so vključeni tudi kozmetični izdelki. V lanskem letu je bilo v EU najdenih relativno veliko ličil za otroke, ki so bili nevarni. Primer takšnega izdelka je npr. paleta lip glosov za deklice, v embalaži z oznako Disney – ugotovili so, da naj bi šlo za ponaredek, glosi v paleti pa so vsebovali večje količine svinca. Nepravilnost je prijavila Irska, izdelek je izviral s Kitajske.

V Sloveniji se vsaka ugotovljena neustreznost kozmetičnih izdelkov prav tako uvrsti v sistem RAPEX, nevarni izdelki pa so objavljeni tudi na spletnih straneh Zdravstvenega inšpektorata in Urada za kemikalije.

Ne glede na objave na omenjenih spletnih straneh pa je ozaveščanje glede kozmetičnih izdelkov slabo. Tudi preverjanj in testiranj na tem področju je občutno premalo, zato se velika večina izdelkov preverjanju izmuzne in tako pristane pri potrošnikih. Tudi če se v Sloveniji pri naključnem testiranju ne najde nevarnih ličil za otroke, je pomembno, da vemo, pri katerih proizvodih se takšne neustreznosti pogosteje pojavljajo in smo tako posledično bolj previdni pri nakupu.

Kaj in koliko kozmetičnih izdelkov bo testiranih glede morebitne neustreznosti, je odvisno od plana testiranj v laboratoriju in od inšpektorjev. Glede na to, koliko kozmetičnih izdelkov je na voljo in kako pogosto smo v stiku s kozmetičnimi izdelki tako odrasli kot tudi najmlajši, bi bilo dobro, da bi teh testiranj bilo več.

V laboratorijih za testiranje se testira izdelke z različnih področij. Kozmetika pri nas nima ravno prioritete, kar je seveda pomanjkljivost – potrebnih bi bilo več testiranj, še posebej pri kozmetičnih izdelkih za otroke. Pri mlajših imajo nevarne sestavine še toliko večje negativne posledice na zdravje.
Največkrat se v ličilih za otroke najdejo težke kovine, najpogosteje svinec. V lakih za nohte je pogost dibutil ftalat. Omenjene sestavine je prepovedano uporabljati v vseh kozmetičnih izdelkih, še posebej pa so pri uporabi takih izdelkov ogroženi otroci. Svinec je strupen, toksičen vpliv ima na skoraj vse organe v telesu, najpogosteje povzroča poškodbe živčnega sistema in je še posebej nevaren pri otrocih. Dibutil ftalat je toksičen za reprodukcijo – ima negativne učinke na rast in razvoj reproduktivnih organov, pri nosečnicah pa lahko povzroča poškodbe ploda. Poleg nedovoljenih sestavin pa se kozmetični izdelki za otroke znajdejo na seznamu nevarnih izdelkov tudi zaradi mikrobiološke neustreznosti.

Običajno je pri neustreznih ličilih za otroke država porekla Kitajska, Hong Kong. Zgodi pa se tudi, da najdemo nevarne otroške make up sete evropskega izvora; lani je bil najden en tak primer nevarnih ličil za otroke z nizozemskim poreklom.
Pri lakih za nohte, ki jih velikokrat uporabljajo tudi mlajši otroci, pa malo pogosteje najdemo nepravilnosti tudi pri izdelkih, ki izhajajo iz EU ali ZDA; včasih celo pri znamkah, ki zasedajo prestižnejše kozmetične poličke.Če je na izdelku označen izvor s Kitajske, še to ne pomeni nujno, da izdelek ni ustrezen. Takšen izdelek lahko ima vso potrebno dokumentacijo, pa se bodo na testiranju še vedno pokazale neustreznosti. Na podlagi države, iz katere izdelek izhaja, se prodaja seveda ne more prepovedati. Prodaja izdelkov se lahko prepove takrat, ko se najdejo nevarne sestavine v izdelku ali če se kakorkoli drugače ugotovi neustreznost izdelka.

Vsak kozmetični izdelek bi po zakonodaji moral biti varen, vendar žal temu ni vedno tako. V naključno izbranih izdelkih se občasno vseeno najdejo sestavine, ki so po zakonodaji prepovedane.

Možnosti, da najdemo neustrezen izdelek, sta dve. Prva je ta, da med sestavinami na embalaži slučajno najdemo take sestavine, ki so po kozmetični zakonodaji prepovedane. Druga možnost pa je ta, da na seznamu sestavin na embalaži ni prepovedanih snovi, pa se pri laboratorijskem testiranju vseeno pokaže, da je zdravju nevarna sestavina prisotna v izdelku. Pri ličilih za otroke gre, glede na izkušnje s testiranj v različnih državah EU, večinoma za to drugo možnost. To je seveda še posebej zaskrbljujoče, ker tudi zelo ozaveščen potrošnik tega s same embalaže izdelka ne more vedeti.
Na primer svinec kot nečistoča in po kozmetični zakonodaji prepovedana sestavina ne bo napisana na seznamu sestavin na embalaži, lahko pa ga najdemo v neustreznem kozmetičnem izdelku po opravljeni laboratorijski analizi.

Sestavine INCI (sestavine zapisane v mednarodni kozmetični nomenklaturi) morajo biti po zakonodaji navedene na vseh kozmetičnih izdelkih. Kadar to iz praktičnih razlogov ni mogoče, mora biti to na izdelku označeno, sestavine pa na voljo na vpogled potrošnikom na posebnih listih. Če najdete izdelke, kjer ni navedenih sestavin, jih ne kupujte! Izogibajte se tudi nakupu ličil za otroke, ki imajo pomanjkljive deklaracije ter tistim, ki izvirajo iz držav, kjer se pogosteje najdejo neustreznosti.

Temo Nevarnosti pri ličilih za otroke lahko spremljate tudi na forumu.