Nevaren dioksan v kozmetiki

0

V nekaterih otroških gelih za tuširanje in šamponih so nedavno pri analizi ugotovili prisotnost 1,4-dioksana. Verjetno se je večini ob tem porajalo vprašanje, kaj dioksan sploh je in kako vedeti, v katerih izdelkih je prisoten?

Dioksan je brezbarvna tekočina rahlo sladkega vonja. Je znan kancerogen in iritant, dražilen je za oči in dihalne poti. V študijah so poročali o njegovem negativnem učinku na centralni živčni sistem, jetra in ledvica. V kozmetiki se dioksan ne dodaja v izdelke kot posamezna sestavina, zato ga tudi na seznamu INCI sestavin na embalaži ne boste zasledili. Je stranski produkt pri proizvodnji emulgatorjev (primeri takih emulgatorjev: Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate), v končnih kozmetičnih izdelkih se  torej lahko nahaja kot nečistoča emulgatorja. Po kozmetični zakonodaji bi moral biti dioksan kot spremljajoča nečistoča emulgatorja odstranjen preden je le-ta dodan v izdelek. Dioksan je namreč prepovedan v kozmetičnih izdelkih, saj je nevaren za zdravje. Po zakonodaji nečistoč ni potrebno navajati na seznamu INCI sestavin, zato se v takšnih primerih lahko zanesemo samo na zagotovila proizvajalcev in na njihovo (ne)kvaliteto proizvodnje. Brez analize izdelka ne moremo sami zagotovo vedeti ali je dioksan prisoten ali ne. Preden se kozmetični izdelki pojavijo na prodajnih policah ne gredo čez neodvisna testiranja – vse zavisi od proizvajalca (in seveda morebitne najdbe ob naključni analizi določenih kozmetičnih izdelkov).

Ob takšnih naključnih najdbah nevarnih snovi v kozmetiki imejmo v mislih, da so izdelki bili naključno izbrani. In tako so seveda šamponi in geli za prhanje, ki vsebujejo dioksan, še vedno lahko prisotni na trgu.

Pri procesu etoksilacije, kjer dioksan nastaja kot stranski produkt, se emulgatorjem poveča sposobnost penjenja. Penjenje gelov in šamponov je pri potrošnikih običajno zaželjena lastnost pri umivanju, zato se proizvajalci takšnih procesov tudi poslužujejo. Dioksan so v tujini v preteklosti našli tako v klasičnih kot tudi v naravnih (necertificiranih) gelih za tuširanje, kar ni presenetljivo, saj vse vrste gelov za prhanje in šamponi vsebujejo emulgatorje. Velja omeniti, da certifikati za naravno in organsko kozmetiko prepovedujejo  proces etoksilacije, kjer dioksan nastaja.

Vsekakor se izogibajmo nakupu otroških gelov za prhanje in šamponov, ki so sumljivega izvora. Izbirajmo izdelke z nežnejšimi emulgatorji – za efektivno čiščenje ni vedno nujna obilica pene. Izogibajmo se tudi nakupu pretirano odišavljenih in obarvanih otroških kozmetičnih idzelkov. Barvila in dišave v otroških kozmetičnih izdelkih nimajo nobene negovalne funkcije in lahko občutljivo otroško kožo dodatno iritirajo.

Temo Nevaren dioksan v kozmetiki lahko spremljate tudi na forumu.