Nepotrebna sintezna barvila v negovalni kozmetiki

0

Veliko kozmetičnih izdelkov vsebuje barvila in večina je sinteznega izvora. Če pustimo ob strani dekorativne kozmetične izdelke, kjer barve želimo, je povsem drugačna zgodba pri negovalni kozmetiki, kjer dodanih barvil zagotovo ne potrebujemo. Velikokrat se dodanih barvil pri negovalnih izdelkih niti ne zavedamo. Dodatek rdeče ali rumene barve v gelu za prhanje zgolj z namenom, da bomo potrošniki prej posegli po tem izdelku, postane ob razmišljanju vpliva te sestavine na človeka in okolje pravzaprav smešna in očitno postane, da so ti dodatki popolnoma nepotrebni.

Dodana rdeča barva CI 18050 ali kemijsko disodium 5-acetylamino-4-hydroxy-3-(phenylazo)naphthalene-2,7-disulphonate bo tako za zdravje človeka kot za okolje predstavlja v šamponu nepotrebno breme. Proizvajalci dodatek barvila opravičujejo s tem, da je barvilo dovoljeno – kar je seveda res (in dovoljeni so marsikateri dodatki, ki so potencialno nevarni za naše zdravje), vendar je barvilo v kozmetičnem izdelku dodano zgolj zaradi videza izdelka, ki bo potrošnike zvabil k nakupu. Nima pa seveda nobene negovalne, zaščitne ali kakšne druge blagodejne lastnosti za našo kožo. Opravičilo proizvajalcev so tudi majhne količine, ki pa v izdelkih pri vsakodnevni uporabi množice ljudi postanejo velike količine. In če primerjamo porabo gela za prhanje, šampona in negovalnih krem za telo, gre v tem primeru za dosti večje količine kot pri uporabi senčil za oči, maskar, rdečil, šmink in druge dekorative.

Premislite preden posežete po barvitih negovalnih izdelkih. Ali res potrebujete rumen gel za prhanje, modro milo za roke oz. rožnato kremo za nego telesa? Ne obremenjujte okolja in svojega zdravja, izberite negovalne izdelke brez sinteznih barvil in se raje kot z intenzivno barvo razvajajte s kvaliteto. Tudi navidezna majhna sprememba kot je zamenjava oranžnega mila za milo brez sinteznih barvil na daljši rok pomeni veliko spremembo. »Barve« pa raje rezervirajte za ličenje.

Temo Barvila lahko spremljate tudi na forumu.