Nega kože pred, med in po britju

0

Preden pod tušem začnemo z britjem dlak je zelo pomembno, da učinkovito in enakomerno odstranimo odmrle celice povrhnjice. Umivanju z gelom za prhanje naj vedno sledi še piling za telo, ki bo kožo zgladil in po britju preprečil vraščanje dlak.

Za zmanjšanje težav z vraščenimi dlakami in vnetim območjem okrog lasnega mešička priporočamo uporabo losjonov za telo, ki vsebujejo alfa-hidroksi kisline ali pa sestavine, ki služijo kot blag encimski piling – med temi sta najpogostejša papain in bromelain.

Posebno peno ali kremo za lažje britje in boljše drsenje britvice lahko nadomestimo z nežnim gelom za prhanje, ki mu dodamo dve žlici olivnega ali mandljevega olja ter vse skupaj zmešamo v manjši posodici tik pred nanosom. Oljnati dodatek bo omogočil lažje britje, odstranili bomo še kakšen pol milimeter dlake več, koža pa bo bolje navlažena in zaščitena.

Pri britju z britvico je izjemnega pomena, da jo redno menjamo. Nekatere britvice zdržijo dlje kot druge, takoj, ko opazimo kakršnokoli nelagodje na koži ali pojav rdečih bulic dan po britju, pa je to alarm za menjavo. Najbolje je, da dlake na telesu odstranjujemo zvečer, da se koža čez noč obnovi in pomiri. Zjutraj imamo večinoma tudi bolj zatekle noge, kar se morda na prvi pogled niti ne opazi, vendar nam to onemogoča optimalen dostop do dlak nad površino kože.

Po britju je kožo najbolje negovati s kvalitetnimi rastlinskimi olji ali pa vlažilnimi geli, ki ne vsebujejo dišav ali parfumov. Pri vnetju kože si lahko pomagamo z obkladki aloe vere ali pa s cinkovim mazilom, ki se uporablja za nego dojenčkov.