Ne! Parfumom živalskega izvora

0

Za razkošno embalažo nekaterih parfumov se skrivajo krvave zgodbe kitov glavačev, mačk cibetovk, kanadskega bobra in mošusnega jelena.

Napredek v sintezni kemiji je rešil življenja mnogim živalim, ki so jih včasih množično pobijali zaradi pridobivanja opojnih substanc iz njihovih žlez. Razsežnosti tega nehumanega in nedopustnega početja so se sicer zelo zmanjšale, še vedno pa se najdejo parfumi, ki se na poličkah kažejo v svoji razkošnosti, za njimi pa je skrita žalostna zgodba kitov glavačev, mačk cibetovk, kanadskega bobra in mošusnega jelena. Glavne zasluge za napredek na tem področju nosi Nobelov nagrajenec Lavoslav Ružička, ki je iz cibeta, pridobljenega iz mačk cibetovk, izoliral spojino cibeton, iz mošusa mošusnih jelenov pa spojino muskon, ter tako omogočil laboratorijsko sintezo dišečih spojin.

Mačka cibetovka

Mačka cibetovka, foto: vir

Mošusni jelen

Mošusni jelen, foto: vir

Kit glavač

Kti glavač, foto: vir

Kanadski bober

Kanadski bober, foto: vir

Danes, ko imamo na voljo veliko dišav rastlinskega izvora, ni več potrebe, da posegamo po dišavah živalskega izvora. Če se določenemu vonju ne morete upreti, pa raje posezite po parfumih, ki vsebujejo dišave pridobljene s kemijsko sintezo kot pa iz živali.

Če med sestavinami opazimo besede kot so MUSK KETONE (INCI) ali MUSK XYLENE (INCI) raje dvakrat premislimo o nakupu. Omenjeni dišavi lahko namreč izvirata tudi iz živali. Na splošno pa se pred nakupom parfumov prepričajmo, če izdelovalec parfumov podpira pridobivanje dišav iz živali ali se mu to zdi sporno. Nemalokrat so namreč v besedi PARFUM (INCI) na seznamu sestavin skrite dišave različnega izvora.

Temo Dišave živalskega izvora lahko spremljate tudi na forumu.