Natrue predlagal ponovno oceno tveganja za dišave eteričnih olj

0

Dišave eteričnih olj so znani iritanti in ob porastu alergij pomemben faktor pri izbiri kozmetike. Seznam dišav eteričnih olj in njihove omejitve smo že opisovali, tokrat bomo nekaj besed namenili objavi prispevka organizacije za certificiranje naravne in organske kozmetike Natrue, ki je evropski komisiji za varstvo potrošnikov predlagala naslednje:

  • da se ponovno oceni tveganje za alergije pri kozmetiki, ki vsebuje dišave eteričnih olj
  • da se ponovno oceni najnižja koncentracija, pri kateri je potrebno dišavo napisati na seznam INCI sestavin
  • zakonsko omejitev najvišje dovoljene koncentracije dišave
  • identifikacijo potencialnih alergenov v kozmetičnih izdelkih, ki so posledica oksidacije ali hidrolize

Naravna in organska kozmetika običajno vsebuje več dišav eteričnih olj, ki tudi nadomeščajo sintezne dišave, parfum in delno celo konzervanse. Vsebnost dišav eteričnih olj, ki so znani iritanti, mora biti navedena na seznamu sestavin, če presegajo koncentracijo 0,001% (za izdelke, ki se sperejo je omejitev 0,01%). Nad to predpisano koncentracijo drugih posebnih zakonskih omejitev trenutno ni in so stvar presoje proizvajalca.

Vsekakor bi bila omejitev najvišje dovoljene koncentracije dobrodošla, še posebej za negovalne izdelke; zvišanje meje najnižje koncentracije, ki že zahteva zapis na seznam sestavin, pa bi za posameznike z občutljivo kožo predstavljal korak nazaj pri informiranju potrošnika.