Nasveti pri nakupu eteričnih olj

0

Eterična olja predstavljajo lipofilno tekočino, esenco rastline, v kateri najdemo zmesi aromatičnih in dišečih spojin. Danes lahko posamezne molekule eteričnih olj identificiramo, zato se pogosteje preiskujejo učinki posameznih molekul kot pa celotna eterična olja posamezne rastline.

Pri nakupu eteričnih olj je izjemnega pomena njihova kakovost. Priporočljiva je uporaba čistih eteričnih olj rastlin brez dodanih topil pri postopku pridobivanja ali negovalnih rastlinskih olj, ki se uporabljajo za redčenje. Čista eterična olja lahko uporabljamo samostojno, lahko pa jih zmešamo v želene mešanice za različne učinke in namene uporabe.

V že pripravljene mešanice proizvajalci pogosto dodajajo druge sestavine, ki eterično olje razredčijo ali pa celo tako spremenijo, da popolnoma zmanjšajo učinkovitost. Pri nakupu eteričnih olj svetujemo, da:

  • preverite, če imajo katerega od poznanih certifikatov za organsko in naravno kozmetiko
  • v primeru mešanic preverite, če vsebujejo mešanice čistih eteričnih olj brez dodatkov
  • se izogibate nakupu eteričnih olj s komercialnimi imeni, ki na primer opisujejo različne letne čase, mešanice sadja ipd., saj te pogosteje vsebujejo dodatke
  • pri proizvajalcu preverite izvor rastlin, iz katerih je eterično olje pridobljeno
  • eterično olje kanete na papir in preverite, če izhlapi – mešanice in dodatki drugih maščobnih olj na papirju pustijo sled, čista eterična olja pa izhlapijo

Eterična olja je potrebno uporabljati previdno, saj lahko previsoke koncentracije pri nanosu na kožo ali pri vdihavanju povzročajo neželene učinke. Glede na vse poznane koristne lastnosti pri pravilni uporabi pa je kvaliteta bistvenega pomena za samo delovanje na naše počutje in zdravje.