Naravna kozmetična linija Alverde za otroke vsebovala nevarno bakterijo

0

Na Ars Cosmetici smo že pisali o RAPEX-u – za vse, ki še ne veste, kaj to je: kozmetični izdelek je v RAPEX sistemu opredeljen kot nevaren takrat, kadar ni v skladu s kozmetično direktivo. Pri takšnih izdelkih obstaja več vrst nevarnosti: najpogosteje sta pri kozmetičnih izdelkih prisotni kemijska in mikrobiološka neustreznost. Takšni izdelki se uvrstijo v hitri sistem obveščanja o nevarnih izdelkih znotraj Evropske unije (RAPEX) in se morajo umakniti iz prodaje.

Konec leta 2011 so v Nemčiji pri pregledu odvzetih vzorcev ugotovili neustreznost otroške linije naravnih kozmetičnih izdelkov Alverde “Molkemichel”. Po rezultatih je proizvajalec izdelke takoj prostovoljno umaknil s prodajnih polic (tudi v Sloveniji).

Linija Alverde Molkemichel

V laboratoriju so testirali vzorce “Molkemichel” otroškega šampona, pene, gela za tuširanje, kreme za obraz in losjona za telo. Našli so enterobakterijo gergoviae, ki povzroča urinarne in druge infekcije in je prepovedana v kozmetičnih izdelkih. Vsi izdelki so imeli Natrue certifikat – kar ni nič presenetljivega, saj vemo, da nas certifikati za naravno in organsko kozmetiko v določeni meri ščitijo pred nakupom izdelkov, ki vsebujejo potencialno nevarne kemikalije, ne pa tudi pred mikrobiološko neustreznostjo. Mikrobiološka ustreznost tako ostaja v rokah (ne)vestnih proizvajalcev kozmetičnih izdelkov ter bolj ali manj učinkovitem nadzoru varnosti.

Vir osnovne RAPEX info: http://ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/index_en.htm

 

Temo Neustrezna mikrobiološka kakovost lahko spremljate tudi na forumu.