NANODELCI

0

Že v  letu 2006 je Evropska komisija ocenila, da je na trgu prisotnih približno 5% kozmetičnih izdelkov z nanodelci. V skladu s hitro razvijajočim kozmetičnim trgom se je pojavila potreba po še bolj jasni definiciji nanomateriala v kozmetičnih izdelkih. Zaradi svoje velikosti imajo nanodelci specifične karakteristike. Lahko prispevajo k povečanju kozmetične učinkovitosti ter izboljšanju teksture kozmetičnega izdelka, lahko pa se zaradi specifične velikosti pojavijo tudi določena tveganja za zdravje. Kozmetični izdelki z nanodelci naj bi bili v prihodnje posebej ocenjeni s strani znanstvenega odbora SCCP na osnovi nano-specifične varnostne ocene pred dajanjem na trg. Čez nekaj let lahko celo pričakujemo, da bo na seznamu INCI sestavin poleg imena sestavine napisana tudi velikost delca (primer: zinc oxide (100nm))

nanodelci_kozmetika_ac

V javnosti se je v zadnjem obdobju največ govorilo o nanodelcih v sončnih kremah. Polemike so nastajale predvsem pri kremah, ki vsebujejo mineralne filtre. Pod to kategorijo sodijo tudi naravne kreme za sončenje, ki so jih potrošniki v zaupanju v naravne izdelke vedno bolj kupovali. Takšne kreme so se izkazale kot dvorezen meč: po eni strani niso vsebovale kemijskih filtrov (ki so jim pripisovali vse več negativnih lastnosti, nekaterim neupravičeno), po drugi strani pa so izdelovalci naravnih krem dodajali mineralne filtre v zelo majhnih delcih, ki so se kasneje v študijah izkazali kot “še slabši za naše zdravje”. Zinkov oksid je bil ravno zaradi sumov na negativne učinke na zdravje v obliki nanodelcev manjših od 100 nm, črtan s seznama filtrov. Vendar pozor: cinkov oksid ne predstavlja nevarnosti, če se uporablja v večjih delcih, kar običajno se v vseh ostalih kozmetičnih izdelkih.

V želji po čim boljših senzoričnih lastnosti izdelkov za sončenje in boljši zaščiti pred sončnimi žarki, so se v kozmetiki začeli uporabljati tudi vedno manjši delci titanovega dioksida, ki imajo med drugim prednosti v boljši mazljivosti, občutku na koži, manjšemu ostanku bele barve na koži (titanov dioksid je namreč mineralni pigment bele barve). TItanov oksid, ki je na seznamu dovoljenih filtrov, poskušajo proizvajalci vgradit v izdelke z različnimi novimi postopki in iščejo tehnološke rešitve za zdravju bolj sprejemljive kreme z mineralnimi filtri.
Nekatere in vitro raziskave kažejo, da bi ultra majhni delci (nanodelci) titanovega dioksida lahko imeli določene neželene posledice. Na drugi strani pa so rezultati in vivo raziskav pokazali, da nanodelci titanovega dioksida in cinkovega oksida ne penetrirajo v kožo in niso toksični.

V knjigi z naslovom Nanodelci in nanovarnost, dr. Maje Remškar, je na kratko povzetih nekaj študij o (ne)varnosti titanovega dioksida:

– leta 1996 so bile v študijah ugotovljene poškodbe DNA v celični kulturi; titanov dioksid velikosti 20 nm

– leta 2006 je bil objavljen članek o povzorčitvi prostih radikalov v imunskih celicah možganov; titanov dioksid velkosti 30 nm

– leta 1997 objava članka z naslovom Chemical oxidation and DNA damage catalysed by inorganic sunscreen ingredients, kjer so poročali o poškodbah DNA v človeških celicah pod vplivom UV svetlobe

-leta 2007 objava članka o toksičnih na živali: 25-80 nm veliki delci povzročijo poškodbe jeter in ledvic pri miškah in se nabirajo v jetrih, vranici, ledvicah in pljučih

V prihodnjih letih nas torej čakajo sprememb, izboljšave, pristojne inštitucije pa predvsem veliko dela na področju vsebnosti in varnosti nanomateriala v kozmetiki. Mnenje glede uporabe mineralnih filtrov v sončnih kremah so tako še vedno deljena – naš nasvet bi bil sledeč: izbirajte kreme, ki vsebujejo mineralne filtre (lahko seveda v kombinaciji s kemijskimi filtri), vendar se pozanimajte, kakšna je velikost delcev. Če proizvajalec odgovora o velikosti delcev nima, nakup odsvetujemo.