Nanodelci v kozmetiki

0

Že v letu 2006 je Evropska komisija ocenila, da je na trgu prisotnih približno 5% kozmetičnih izdelkov z nanodelci. V skladu s hitro razvijajočim kozmetičnim trgom se je pojavila potreba po še bolj jasni definiciji nanomateriala v kozmetičnih izdelkih. Zaradi svoje velikosti imajo nanodelci specifične karakteristike. Lahko prispevajo k povečanju kozmetične učinkovitosti ter izboljšanju teksture kozmetičnega izdelka, lahko pa se zaradi specifične velikosti pojavijo tudi določena tveganja za zdravje. Kozmetični izdelki z nanodelci naj bi bili v prihodnje posebej ocenjeni s strani znanstvenega odbora SCCP na osnovi nano-specifične varnostne ocene pred dajanjem na trg. Čez nekaj let lahko celo pričakujemo, da bo na seznamu INCI sestavin poleg imena sestavine napisana tudi velikost delcev; primer: Zinc Oxide (100nm).

Nanodelci v sončnih kremah

V javnosti se je v zadnjem obdobju največ govorilo o nanodelcih v zaščitnih sončnih kremah. Polemike so se pojavljale pri kremah, ki vsebujejo mineralne filtre (titanov dioksid, cinkov oksid). Pod to kategorijo sodijo tudi naravne kreme za sončenje, ki so jih potrošniki v zaupanju v naravne izdelke vedno več kupovali. Takšne kreme so se izkazale za dvorezen meč: po eni strani niso vsebovale kemijskih filtrov (ki so jim pripisovali vse več negativnih lastnosti, nekaterim tudi neupravičeno), po drugi strani pa so izdelovalci zaščitnih krem dodajali mineralne filtre v zelo majhnih delcih, ki so se kasneje v študijah izkazali kot “še slabši za naše zdravje”.

Cinkov oksid je bil ravno zaradi sumov na negativne učinke za zdravje v obliki nanodelcev, črtan s seznama UV filtrov. Vendar pozor: cinkov oksid ne predstavlja nevarnosti, če se uporablja v večjih delcih; kar pa je običajno v vseh ostalih kozmetičnih izdelkih, kjer se cinkov oksid uporablja v druge namene (barvilo, pufer…) in ne kot UV filter.

V želji po čimboljših senzoričnih lastnosti izdelkov za sončenje in boljši zaščiti pred sončnimi žarki, so se v kozmetiki začeli uporabljati tudi vedno manjši delci titanovega dioksida. Manjši delci imajo prednost v boljši mazljivosti, občutku na koži, manjšemu ostanku bele barve na koži (titanov dioksid je namreč mineralni pigment bele barve). Titanov dioksid, ki je na seznamu dovoljenih UV filtrov, poiskušajo proizvajalci vgradit v izdelke z različnimi novimi postopki. Iščejo se tehnološke rešitve za zdravju bolj sprejemljive kreme z mineralnimi filtri.

(Ne)varnost nanodelcev v kozmetiki

Nekatere in vitro raziskave kažejo, da bi ultra majhni delci (nanodelci) titanovega dioksida lahko imeli določene neželene posledice. Študije navajajo, da delci prodrejo v globje plasti kože ob lasnih mešičkih in skozi drobnie ranice, ter da jim mi ob tem pomagamo z drgnjenjem/mazanjem, saj tako delcem dodamo še potrebno kinetično energijo za večjo mobilnost. Na drugi strani pa so nekateri rezultati in vivo raziskav pokazali, da nanodelci titanovega dioksida in cinkovega oksida ne penetrirajo v kožo in niso toksični.

V knjigi z naslovom Nanodelci in nanovarnost (avtorica dr. Maja Remškar) je na kratko povzetih nekaj študij o (ne)varnosti titanovega dioksida:

– 1996 so bile v študijah ugotovljene poškodbe DNA v celični kulturi; uporabljen je bil titanov dioksid v velikosti 20 nm

– 1997 objava članka z naslovom Chemical oxidation and DNA damage catalysed by inorganic sunscreen ingredients, kjer so poročali o poškodbah DNA v človeških celicah zaradi titanovega dioksida pod vplivom UV svetlobe

– 2006 je bil objavljen članek o povzročitvi prostih radikalov v imunskih celicah možganov (celična kultura); uporabljen je bil titanov dioksid v velikosti 30 nm

– 2007 objava članka o študiji toksičnih učinkov na živali: 25-80 nm veliki delci titanovega dioksida povzročijo poškodbe jeter in ledvic pri miškah ter se nabirajo v jetrih, vranici, ledvicah in pljučih

V prihodnjih letih nas torej čakajo spremembe in izboljšave na tem področju. Pristojne inštitucije pa bodo imele še veliko dela pri urejanju vsebnosti in varnosti nanomateriala v kozmetiki. Študije o nanodelcih in mnenja glede uporabe mineralnih filtrov v sončnih kremah zaenkrat ostajajo deljena.

Naš nasvet bi bil sledeč: izbirajte kreme, ki vsebujejo mineralne filtre, saj nudjo zelo dobro zaščito – še posebej, kadar so kombinirani z dobrimi kemijskimi filtri. Pred nakupom pa se vedno pozanimajte, kakšna je velikost delcev. Če proizvajalec odgovora o velikosti delcev nima, nakup odsvetujemo.

Temo Nanodelci v kozmetiki lahko spremljate tudi na forumu.