NA TESTU: Nupo

0

“Nupo prehrana je proizvod s skrbno dokumentiranimi, preverjenimi in testiranimi učinki, ki vam zagotovlja zdravo in učinkovito izgubo telesne teže. Nupo prehrana vsebuje vse, kar potrebujete za zdravo in uravnoteženo dietno prehrano.”

Nupo prehrana obsega več različnih proizvodov: šejke in juhe v prahu, ki se zmešajo z vodo, ploščice in že pripravljene šejke v tetrapaku kot nadomestilo obroka ter ploščici za prigrizek. Izbiramo lahko med različnimi okusi med katerimi lahko vsak najde sebi ustreznega. V primeru izključno Nupo prehranjevanja boste dnevno zaužili 6 obrokov, ki bodo znašali ok. 800 kalorij. V primeru kombiniranja z drugo prehrano pa priporočamo, da Nupo-tu dodate še 400-600 kcal druge hrane. Nupo prehrana vam zagotavlja, da kljub nižjemu vnosu kalorij vaše telo dobi vsa potrebna hranila.

14-dnevno testiranje Nupo prehrane

Tri članice foruma Ars Cosmetica (Saša, Okarina, Nina) smo (vsaj) 14 dni testirale Nupo prehrano – v kombinaciji z drugo hrano ali kot samostojno Nupo prehrano. Za vse, ki ne veste, kakšen je vaš ITM: računanje indeksa telesne mase.

Nina, 14-dnevna kombinacija Nupo +  ostala hrana

 • Začetni ITM: 20,8
 • ITM po 14 dneh: 20,4
 • Izguba kg: 1,1 kg
 • Izguba cm v pasu: 5 cm
 • Izguba cm v bokih: 2,5 cm

Izkušnje: Nupo prehrano sem kombinirala z ostalo hrano, kalorično je zneslo 1200-1300 kcal dnevno. Vsak dan sem od Nupo izdelkov zaužila dva klasična šejka, juho, ploščico ali šejk v tetrapaku ter ploščico kot prigrizek. Ostala prehrana je včasih obsegala sadje in zelenjavo, včasih pa tudi čokolado in čips (v kalorični vrednosti 400 kcal). “Junk food” dnevom se v teh 14 dneh nisem odpovedala, po izkušnjah se namreč pretirano omejevanje pri meni slabo obnese. Poskusila sem vse 4 okuse klasičnega šejka: mango/vanilija je sladkastega okusa (zame malo presladek), bolj prevladuje okus manga kot vanilije; šejk z okusom jagode je prav tako sladek – okus bolj spominja na sladek jagodni sladoled kot na home-made jagodni šejk; bela kava pripravljena z mrzlo vodo ima okus ledene kave, kakavov šejk v prahu pa je zelo okusnega čokoladnega okusa – ne presladek in ravno dovolj “kakavast”. Priprava šejkov v prašku je enostavna s pomočjo Nupo šejkerja. Špargljeva in zelenjavna juha sta presegli moja pričakovanja. Obe sta namreč zelo okusni. Sama pri pripravi nisem dodala več kot 2 dcl vroče vode, ker bi mi v nasprotnem primeru bili premalo slani. Že pripravljen šejk v tetrapaku obstaja v 4 okusih: čokolada, bela kava, banana/vanilija in borovnica/granatno jabolko. Čokolada in bela kava sta mi bolj okusni v obliki klasičnih šejkov v prahu. Banana/vanilija mi je najljubši okus Nupo tetrapakov – prevladuje okus vanilijevega mleka s priokusom banane. Šejk Borovnica/granatno jabolko je zelo dober, če je ohlajen – okus spominja na jogurt z gozdnimi sadeži z blagim priokusom granatnega jabolka. Omenjena “sadna tetrapaka” sta vsekakor odlična popestritev Nupo jedilnika. Ploščice kot nadomestilo obroka obstajajo v 4 okusih: lešnik, kokos, čokolada in karamela. Čeprav nisem veliki ljubitelj karamele, je ta okus ploščice postal moj favorit. Poskusila sem vse, ostajam pa pri karameli in lešniku. Ploščica kot prigrizek je na voljo v dveh okusih: borovnica kombinirana z mlečno čokolado in brusnica kombinirana z belo čokolado. Oba prigrizka sta naravnost odlična. Tako borovnice kot brusnice so izjemno bogate z antioksidanti in pomembnimi vitamini.

Cilj mojega 14-dnevnega hujšanja je bil izgubiti 1 kg. Ta cilj je bil brez posebnih muk tudi dosežen. V teh 14 dneh nisem občutila lakote in tudi ne odpovedovanja. Predvsem me je presenetila izguba cm  v pasu ter opazno zmanjšanje celulita. Kljub temu, da v času testiranja nisem bila zelo športno aktivna, sem imela občutek, da sem malenkost pridobila na mišični masi. Hujšanje z Nupo prehrano toplo priporočam vsem v boju s kilogrami – ne glede na to ali imate preveč 5 ali 50 kg. Če boste kombinirali z drugo hrano, imejte v mislih, da se bo čas hujšanja malenkost podaljšal, vendar bo odpovedovanje bistveno manjše.

Nupo lešnikova ploščica kot nadomestilo obroka

Saša, 14-dnevna kombinacija Nupo + ostala prehrana

 • Začetni ITM: 31,6
 • ITM po 14 dneh: 30,5
 • Izguba kg: 2 kg
 • Izguba maščobe: 0,4 kgIzguba cm v pasu: 6,5 cm
 • Izguba cm v bokih: 3 cm

Izkušnje: Na portalu Ars Cosmetica so mi prijazno ponudili možnost preizkušanja prehranjevalnega koncepta Nupo. O samem sistemu nisem vedela kaj dosti, vedela sem le, da je v tistem trenutku že nekaj kilogramov oklestila vsem znana Špela Grošelj. Sama se že od nekdaj spopadam z odvečnimi kilogrami in čeprav se v svoji koži povsem dobro počutim, so me kilogrami začeli ovirati pri mojih športnih aktivnostih, kjer ni bilo več nobenega napredka. Že nekaj časa sem se spogledovala z idejo, da bi poskusila oklestiti nekaj kilogramov, prave volje pa od nikoder. Zato se mi je sistem Nupo zdel odlična ideja za prvi zagon. Ponuja namreč več načinov prehranjevanja, meni pa se je zdel za moj način življenja idealen tisti, pri katerem izdelke Nupo kombiniraš z ostalo hrano. Pri Nupu so seveda mislili na vse, zato so vsem s pomanjkanjem časa ali energije za preračunavanje pripravili sistem polj, ki nam omogoča, da pri hrani, ki jo zaužijemo poleg Nupa, ni potrebno preračunavati kalorij. Moj način življenja je precej stresen in aktiven, zato sem se odločila, da bom skupaj z Nupom dnevno zaužila približno 1200 do 1300 kilokalorij, pri čemer bom sama preračunavala hranilno vrednost zaužitih obrokov.  V 14 dneh, koliko je trajalo testiranje, sem se zastavljene smeri držala: zaužila sem od štiri do pet obrokov Nupo (na povprečen dan dva klasična šejka, eno ploščico za nadomestek obroka in eno juhico), temu pa sem dodajala še ovsene kosmiče, izbrane beljakovine (tuno, belo perutninsko meso, cela jajca, sirotko v prahu), zelenjavo in občasno tudi kak sadež. V 14 dneh sem na tak način izgubila točno 2 kilograma telesne teže – začela sem z ITM 31,6.

Ko je teh 14 dni minilo, sem zadevo zastavila nekoliko bolj svobodno in meni po meri. Še vedno se poslužujem Nupove pomoči, predvsem med delavniki, v povprečju zdaj zaužijem dva obroka Nupo dnevno (en klasični šejk in eno ploščico za nadomestek obroka, včasih tudi juhico), ostalo hrano si pripravljam sama, še vedno pa se držim okvirjev dnevnega vnosa, ki sem si jih zastavila na samem začetku. Kilogrami še vedno padajo.

Nupo je idealen sistem za tiste, ki vedo, da morajo zaužiti približno pet obrokov dnevno, pa jim zaradi pomanjkanja časa to ne uspeva vedno najbolje. Nupo v tem primeru lahko ustrezno vskoči nekaj krat dnevno. Ravno tako je Nupo idealen za tiste, ki na začetku diete potrebujejo eno »brco«, sploh ker v določenih okoliščinah Nupo spodbuja na začetku hiter padec telesne teže. Če nekdo potrebuje tako motivacijo, da ne obupa po enem tednu, potem je Nupo super. Ravno tako je Nupo idealen za tiste, ki na začetku potrebujejo eno začrtano pot, en »leit motiv«, ki jih vodi na njihovi pot hujšanja. Nekaterim je lažje zdržati prve krizice in krize ter prve nepremagljive želje po prepovedani hrani, če ve, da bo čez eno uro že popil en šejk, pogrickal eno ploščico ali si naredil juhico. Nupo je v teh primerih odlična rdeča nit, ki nas vodi do zastavljenega cilja … lahko tudi samo toliko, da pridemo na pravo pot, potem pa nadaljujemo sami.

O okusih ne gre razpravljati, zato je tudi povsem odveč razpravljati, kateri izdelki so mi odlični ni kateri ne, ker nekomu drugemu morda sploh ne dišijo iste stvari kot meni. Pri tem bom na kratko povedala le, da mi šejki za nadomestek obroka sploh ne pašejo, ker so mi preveč “osladni”, od klasičnih šejkov mi je super kakav, bela kava mi ni všeč, juhice so vse odlične, tudi ne preslane in ne preveč »vrečkastega« okusa, česar sem se najbolj bala. Ploščice za nadomestek obroka so mi odlične vse, razen kokosa, ki ga tudi sicer ne jem. Ploščici za prigrizek pa sta mi obe odlični. Še na splošno o mojem okusu: ne jem zelo sladke hrane, hitro mi je marsi kaj presladko, ne jem zelo slano, obožujem pekoče, ne maram predelane hrane in ljubim temno čokolado.

K Nupo hrani sodi tudi šport

Foto: Nincy

Okarina, 14 dni samo Nupo prehrana

 • Začetni ITM: 26,2
 • ITM po 14 dneh: 25,2
 • Izguba kg: 3 kg
 • Izguba maščobe: 2,3 kg
 • Izguba cm v pasu: 7 cm
 • Izguba cm v bokih: 4 cm

Izkušnje: Nupo izdelke sem jedla v okviru dvotedenske diete z Nupom kot edinim virom prehrane. Jedilnik prvega tedna je bil sestavljen iz  nadomestkov obrokov v ploščicah, prigrizkov v ploščicah, juh v prašku in klasik šejk napitkov, drugi teden pa sem imela samo 6 klasik šejk napitkov na dan v kombinaciji z nadomestki obroka v tetrapaku.

Po dveh tednih sem izgubila tri kilograme in kar  nekaj centimetrov okrog pasu, kar se pozna predvsem pri  številkah hlač. Mesec po zaključeni Nupo dieti je teža ostala ista, iste pa so tudi mere. Opazila sem tudi izboljšanje pri prožnosti nohtov in izboljšanje videza “pomarančne kože”.

Po  dieti nisem več jemala  Nupa kot edini vir hrane, sem ga pa vključila med ostale  obroke. Juhice so zmeraj pri roki. Izmed vseh Nupo izdelkov mi najbolj ustrezajo juhe z okusom po špargljih in klasik šejk napitek z okusom bele kave, nadomestki obrokov v ploščicah z okusom karamele in čokolade. Prigrizki so sicer zelo okusni, a sama rajši posežem po svežem sadju.

Po preizkušanju diete s pitjem samo šestih klasik šejkov na dan sem imela kar dosti težav z lakoto, zato bi pri strožjem režimu dieto bilo dobro kombinirati z zelenjavo. Glavna težava pri uživanju izključno napitkov je premajhna sitost, zato jih je priporočljivo kombinirati še s sadjem, zelenjavo ali Nupo nadomestki obroka (npr. ploščice). Sistem Nupo je zelo priročen, ko si zdoma, zlasti nadomestki obrokov in prigrizki. Same klasik šejke v prahu bi mi bilo  nerodno mešati kje na poti ali pa na predavanjih.

Pri dieti mi je odgovarjalo, ker sem imela obroke čez cel dan;  pred začetkom Nupo diete sem imela v navadi pojesti en sam velik obrok ali dva. Dnevni vnos kalorij je že preračunan, zato se mi s tem ni bilo potrebno ukvarjati. Poleg tega so mi zdijo okusi slastni, dodatno pa si jih lahko popestriš s sadjem in zelenjavo. Klasik šejk bela kava je npr. naravnost odličen z zamrznjenimi višnjami.

Nupo in sadje

Foto: Nati

Znanstveni članki o Nupo prehrani

Nupo prehrana je bila vključena v različne študije in opisana v znanstvenih člankih. Ena izmed takšnih študij (objava: Clinical Nutrition, Volume 6, Issue 3, Avgust 1987, Pages 195-199) opisuje dve testni skupini, ki sta na dan zaužili do 1000 kcal: prva je jedla Nupo v kalorični vrednosti 388 kcal in dodajala ostalo prehrano, ki je lahko vsebovala tudi alkohol in sladkarije; druga skupina pa je bila na klasični dieti s ti. “praznimi kalorijami”, dovoljeno jim je bilo celo jemati zdravila za hujšanje. Prva skupina je po 12 tednih v povprečju na osebo izgubila 7,5 kg, druga pa 8,9 kg. Pri skupini, ki je imela manj omejitev in je jedla Nupo, je bilo manj oseb, ki so z dieto prenehale, kot pa v drugi skupini. Zaključili so, da lahko učinkovito hujšanje dosežemo tudi s pripravljenimi dietami kot je Nupo, pri tem pa ni potrebno pretirano odpovedovanje in jemanje zdravil za hujšanje.

Druga študija (objava: Int J Obes. 1989;13 Suppl 2:107-11) opisuje hujšanje z Nupo izdelki v kalorični vrednosti 388 kcal kolikor dolgo so testiranci lahko zdržali, kasneje so nadaljevali z Nupo prehrano in kombinirali drugo hrano do 1000 kcal (ženske) oz. do 1100 kcal (moški). Po petih mesecih so primerjali skupino, ki je začetno zelo nizko kalorično dieto zdržala manj kot 2 meseca in drugo skupino, ki je začetno zelo nizko kalorično dieto zdržala več kot 2 meseca. Prva skupina je v povprečju izgubila več kilogramov, testirancem v obeh skupinah pa se je občutno izboljšalo zdravje in zmanjšala pa se je tudi potreba po zdravilih, ki so jih predhodno jemali (analgetiki, diuretiki, antidiabetiki, antihipertenzivi itn.).

Glavne prednosti in učinkovitost Nupo izdelkov

– Hujšanje z več obroki dnevno.
– Vnaprej preračunane potrebne vrednosti ogljikovih hidratov, maščob, beljakovin ter ostalih pomembnih vitaminov in mineralov za naše telo.
– Občutek sitosti – še posebej kadar kombiniramo več vrst Nupo izdelkov.
– Enostavnost priprave in okusni izdelki.
– Učinkovita izguba teže brez “jo-jo efekta”.
– Zmanjšanje celulita (opazno že po 14 dneh).
– Izboljšanje videza nohtov (kar gre pripisati vsebnosti za telo pomembnih vitaminov v Nupo izdelkih).
– Raznolikost okusov.
– Brez odpovedovanja sladkim in čokoladnim okusom.
– Enostavno vzdrževanje teže z nadaljnim kombiniranjem Nupo izdelkov z ostalo hrano.

Nupo za vse mačke!

Foto: Timnala

Na forumu Ars Cosmetica poteka živahna debata o Nupo izdelkih in hujšanju. Pridruži se tudi ti in deli svojo Nupo izkušnjo z nami.