Mineralni filtri v kremah za sončenje

0

Pri nakupu krem za sončenje, ki vsebujejo samo mineralne filtre, je pomembno, da preverite, če izdelek vsebuje titanov dioksid (INCI: Titanium Dioxide) in hkrati tudi cinkov oksid (INCI: Zinc Oxide), ter da se prepričate o velikosti delcev omenjenih mineralnih filtrov. V kremah, ki imajo izključno mineralno zaščito, je samo vsebnost titanovega oksida običajno premalo za res učinkovito zaščito pred soncem.

Kot mineralni filter za zaščito kože pred UV žarki je trenutno na seznamu dovoljenih filtrov samo titanov dioksid. Cinkov oksid se lahko uporablja v izdelkih za sončenje, vendar ne z namenom UV filtra za zaščito kože, temveč kot sestavina za zaščito kozmetičnega izdelka pred svetlobo, kot barvilo itd.

Sliši se malo nesmiselno, torej za kaj natančno gre? Cinkov oksid se je za namene UV filtra za zaščito kože uporabljal v zelo majhnih delcih, in sicer v nanodelcih velikosti 20-50 nm. V obliki tako majhnih delcev se je v študijah izkazal za nevarnega zdravju. Kadar se cinkov oksid uporablja za druge namene, torej kot barvilo in kot zaščita izdelka, se le-ta uporablja v delcih velikosti več kot 100 nm, kar pa glede na zadnje študije za zdravje ni škodljivo.

Če torej krema za sončenje vsebuje poleg titanovega dioksida še cinkov oksid, bo zaščita pred UV žarki boljša, pomembno pa je, da se prej prepričate o velikosti delcev mineralnih filtrov. Nekateri kozmetični izdelki imajo na embalaži posebej specificirano, da ne vsebujejo mineralnih filtrov v obliki nanodelcev, za vse pa to ne velja.

Temo Mineralni filtri lahko spremljate tudi na forumu.