Mineralna olja

0
Mineralna olja

Velikokrat v medijih beremo, da nekateri kozmetični izdelki vsebujejo nafto – kar je seveda velika napaka in nepoznavalsko zavajanje potrošnikov. Mineralna olja niso nafta, ampak so ostanek pri destilaciji nafte in so očiščena vseh nevarnih in kancerogenih snovi.

Vendar pa zaradi okluzivnega efekta, ki ga naredijo na naši koži, v kozmetičnih izdelkih večinoma niso zaželena. Zaščitni sloj, ki ga naredijo čez kožo, otežuje izhlapevanje vode in izmenjavo snovi v celicah zgornjega sloja epidermisa. Boljša alternativa mineralnim oljem so rastlinska olja, maščobe in voski, ki imajo poleg zaščite kože tudi negovalni učinek in hranilno vrednost.

Kemijsko so mineralna olja zmes ogljikovodikov (nasičenih, različnih dolžin, tudi cikličnih), so obstojna in dobro kompatibilna z drugimi sestavinami. V primerjavi z rastlinskimi olji so tudi cenejša. Obstaja kar nekaj deljenih mnenj glede komedogenosti mineralnih olj – zadnje raziskave in testiranja se nagibajo k temu, da mineralna olja, ki se uporabljajo v kozmetiki, niso komedogena.

Glede izdelkov bi posebej izpostavila olja za nego dojenčkov, ki velikokrat vsebujejo samo mineralno olje in parfum. Boljša izbira so rastlinska olja (po možnosti čim boljše kvalitete) brez dodatkov dišav.

INCI imena za mineralna olja so Paraffinum Liquidum (tekoči parafin) in Petrolatum (vazelin).

Temo Mineralna olja lahko spremljate tudi na forumu.