Mehčanje kože na stopalih

0

Trda koža na stopalih je težava, ki nas pesti tekom celega leta. Večinoma se poleti, ko je sezona odprtih čevljev, temu problemu bolj posvetimo, za odlične učinke pa je zelo pomembno, da za stopala poskrbimo že prej. Za varčno domačo pedikuro, ki bo na naraven način omogočala mehka stopala, potrebujemo:

  • 3 dl mleka
  • nežen gel za prhanje
  • rastlinsko olje po izbiri
  • morsko sol
  • gladilni kamen ali naprava za odstranjevanje trde kože
  • mehčalno kremo za stopala

V večji posodi si pripravimo toplo kopel – v vodo zlijemo 3 decilitre mleka, žlico najljubšega gela za prhanje in žlico rastlinskega olja (po izbiri, priporočamo mandljevo ali jojobino olje). Sestavine premešamo in v kopeli namakamo stopala približno 10 minut. V manjši posodici si pripravimo zmes iz dveh žlic soli, ki smo ji primešali sok ene limone in dodali malo gela za prhanje, da zmes postane enostavna za nanos. S tako pripravljeno zmesjo, ki je odličen piling, si nežno zmasiramo stopala, večjo pozornost posvetimo grobim predelom s trdo kožo. Zmes speremo in preostanek trde kože nežno zdrgnemo z gladilnim kamnom; potrebno je paziti, da je odstranjevanje res nežno, saj ob preveč in pregrobo odstranjeni koži povzročimo ravno obraten efekt – odstranimo lahko preveč trde kože naenkrat, koža se začne pospešeno obnavljati, da bi zaščitila globje predele stopala pred poškodbami in rezultat bo še več trde in grobe kože na stopalih.

Na koncu stopala speremo, obrišemo in izdatno namažemo s kremo, ki vsebuje naravne mehčalce kože kot so mlečna in sadne kisline. Postopek lahko ponovimo trikrat mesečno, vmes pa stopala negujemo z bogatimi negovalnimi kremami ali naravnimi masli, da vzdržujemo mehko, navlaženo in voljno kožo. Če postopka domače pedikure ne opravimo tik pred spanjem, si po nanosu kreme obujemo mehke in ohlapne nogavice.

Za posebno razvajanje si dvakrat mesečno lahko privoščimo še posebno masko za stopala: dve žlici kokosove maščobe zmešamo z žičko medu in nanesemo na stopala. Če je kokosova maščoba pretrda, jo predhodno malenkost segrejemo na vodni kopeli. Po 15 minutah obrišemo s stopala in umijemo z nežnim gelom ali tekočim milom. Maska bo poleg izjemno negovalnega učinka delovala tudi blago proti-bakterijsko in protivnetno.