Mednarodna kampanja SKINCHECKER

0

Maj 2016 – La Roche-Posay poziva ljudi, da pregledajo svoja kožna znamenja v okviru mednarodne kampanje osveščanja o preprečevanju raka kože SKINCHECKER. Skinchecker je inovativna viralna kampanja, ki se loteva preprečevanja kožnega raka z novim in sodobnim pristopom: vsakega posameznika spodbuja k proaktivni vlogi v procesu samo-pregledovanja kožnih znamenj, tako da dobro pregledajo sebe in svoje najdražje.

Vsak tretji rak je kožni rak. Po vsem svetu se vsako leto diagnosticira med 2 in 3 milijoni nemelanocitnih kožnih rakov in 132.000 malignih melanomov. V Evropi se število obolelih za kožnim rakom veča, za 5-7% letno. Z zgodnjim odkrivanjem, so tudi možnosti za ozdravitev večje, namreč kar 90 % kožnih rakov lahko ozdravimo, če jih odkrijemo pravočasno. Čeprav obstaja jasna povezava med poznavanjem tveganj in preventivnimi ukrepi – bolj smo obveščeni, bolje se zaščitimo pred soncem – so navade pri preprečevanju učinkov sonca še vedno nezadovoljive, kar dokazuje naraščajoče število primerov melanoma. Le tretjina ljudi po svetu pregleduje svoja kožna znamenja vsaj enkrat letno in več kot polovica prebivalstva ni nikoli pozvala svojih najdražjih, da opravijo pregled. Še bolj zaskrbljujoče pa je, da ljudje ne opravijo dermatološkega pregleda, da bi preverili zgodnje znake kožnega raka, ki so pogosto vidni s prostim očesom.

Kožni rak je edina vrsta raka, ki je viden s prostim očesom. In če ga dovolj zgodaj odkrijemo, je 90 % primerov melanoma mogoče učinkovito zdraviti.

S poudarjanjem enostavne kratice ABCDE, ki so jo sestavili in jo podpirajo tudi dermatologi z vsega sveta, spletna stran Skinchecker predstavlja metodo petih korakov, s pomočjo katerih lahko hitro prepoznajo morebitno težavo in jih tudi spodbudi, da čim prej obiščejo dermatologa.

  • A – ASIMETRIJA (asimetry)
  • B – ROBOVI (border)
  • C – BARVA (colour)
  • D – PREMER (diameter)
  • E – RAZVOJ (evolution)

Slovenija se letos že deveto leto pridružuje vseevropskemu projektu EUROMELANOMA DAY, katerega glavni cilj je osveščanje o pomembnosti zgodnjega odrivanja melanoma. Znamka La Roche-Posay tudi letošnje leto podpira projekt Združenja slovenskih dermatovenerologov in Teden boja proti melanomu, ki bo letošnje leto potekal od 23. do 27. maja in v okviru katerega bodo organizirani brezplačni dermatološki pregledi.

#SAVEYOURSKIN