Mali “kozmetični” poseg, ki rešuje življenja

0

Verjamete, da obstaja »kozmetični« poseg, ki ne le, da drastično izboljša življenje, temveč ga tudi močno podaljša? No, brez skrbi, pred vami ni kak cenen oglas za plastično kirurgijo. Takšen poseg namreč obstaja in je podkrepljen z zelo zgovorno statistiko, življenja pa izboljšuje, podaljšuje in rešuje prostoživečim mačkam. Govorimo seveda o sterilizaciji oziroma kastraciji – posegu, brez katerega bi bila statistika smrtnosti med brezdomnimi mucami, prepuščenimi ulici, veliko bolj žalostna.

Pa se za začetek ustavimo pri pojmu »prostoživeča mačka«. Vsaka mačka, ki se prosto sprehaja pod soncem, seveda ni prostoživeča. Je pa prostoživeča tista mačka, ki nima svojega lastnika, ki bi jo vsak dan nahranil in počesal in ji zagotovil ustrezno veterinarsko oskrbo, ko bi bilo to potrebno; tista mačka, ki nima svojega kavča, na katerem bi brezskrbno poležavala v zavetju toplega in varnega doma.

Toda, zakaj bi se sploh kdo ukvarjal s prostoživečimi mačkami? Splošno znano je, da znajo mačke loviti miši, in večina ljudi misli, da to je za njihovo preživetje dovolj. Napaka. Zavedati se moramo, da so prostoživeče mačke potomke udomačenih mačk. Mačk, katere so udomačili ljudje in zanje tudi ustrezno skrbeli, dokler se ni zalomilo. Nekatere mačke so ostale brez doma, ker so se jih ljudje preprosto naveličali in jih zapustili. Še pogostejši razlog za ulico, preplavljeno z mačjimi brezdomci, pa je, da so stvari ušle izpod nadzora. Da je mačja lepotica k hiši prinesla enostavno preveč malih lačnih ust, za katere preprosto ni bilo dovolj prostora, časa ali sredstev za oskrbo.

In tu se vrnemo k našemu naslovu – k našemu »kozmetičnemu« posegu. Če bi vsak lastnik steriliziral oziroma kastriral svojega mačjega prijatelja, se mu ne bi bilo treba ukvarjati z nezaželenimi mladiči, ki najpogosteje pristanejo na cesti. Na cesti, kjer se nenadzorovano množijo naprej in umirajo zaradi pomanjkanja hrane, bolezni, pod kolesi ali pa se njihovo življenje zaključi kot plen. Statistika kaže, da prvo leto dočaka le deset odstotkov prostoživečih mačk, samo polovica teh desetih odstotkov pa preživi do drugega leta. Umrljivost je še toliko višja, ker so mačke med parjenjem in paritvenimi pretepi izpostavljene spolno prenosljivim mačjim boleznim.

Mačji mladiček in sesni mladiči, foto: Eva G.C.

Kako lahko pomagate?

Upamo, da je zgoraj napisano koga od bralcev prepričalo v potrebnost sterilizacije oziroma kastracije domačega muca, ki ima možnost izhoda. Toda, kako pomagati tudi prostoživečim mucam; mucam, ki jih že dalj časa videvate ali pa jih slišite zavijati pod svojo hišo ali blokom, pa se jim ne morete približati, ker so preveč divje? Ne obrnite se proč. Potrebno je namreč zelo malo, naredili pa boste veliko. Preberite, kakšen je postopek.

  1. Pokličite zavetišče, pristojno za vašo občino, in jim pojasnite situacijo. Bodite pripravljeni na naslednja vprašanja: Koliko je mačk? So med njimi mladiči ali poškodovane mačke? So mačke prijazne? Se pustijo prijeti? Je lokacija varna za mačke – ali imajo zavetje? Jih kdo hrani? Če ja, ob kateri uri dobijo hrano? Lahko pridobite kontakt hranitelja? Če niste prepričani, katero zavetišče je pristojno za vašo občino, kontaktirajte center za obveščanje (112) ali lokalno društvo za pomoč živalim. Rade volje vam bomo pomagali tudi v Društvu za pomoč prostoživečim mačkam Mačjelovka (e-mail: info@macjelovka.org; T: 040 212 797, vsak dan od 17. do 20. ure).
  2. Če so muce prijazne, vas bodo v zavetišču morda prosili, da jih ulovite sami in po dogovoru pripeljete v zavetišče oziroma v pristojno veterinarsko ambulanto.
  3. Če nimate te možnosti, ali pa so muce divje, vam bodo pri odlovu mačk pomagali oskrbniki iz zavetišča oziroma prostovoljci. Muce bodo ujeli s posebnimi kletkami – živolovkami. Pomembno je, da sledite navodilom oskrbnika ali prostovoljca in muc na dan odlova ne hranite, saj site ne bodo hotele v kletko.
  4. Veterinar bo po sprejemu v ambulanto muce pregledal, odpravil zunanje ter notranje zajedavce, in jih steriliziral oziroma kastriral. Če je muca bolna ali poškodovana, bo predpisal ustrezno zdravljenje, razen, če je bolezen že prehudo napredovala. Vse sprejete prostoživeče mačke bodo pregledali tudi pod Woodovo svetilko, ki pokaže znake mikrosporije (kožne bolezni, ki jo lahko prenašajo tako živali kot ljudje, je pa ozdravljiva). Veterinar prostoživeče mačke nazadnje označi z zarezo v desno uho – tako je mogoče namreč že na daleč ugotoviti, katere mačke so že oskrbljene.
  5. Če so muce divje, nevajene človekovega dotika, jih bodo praviloma vrnili na isto lokacijo – če je ta seveda varna in imajo muce zagotovljen dnevni obrok hrane. Muce se v svojem okolju najbolje znajdejo, zato jih praviloma – tako veleva tudi zakon – vedno vrnemo na isto lokacijo.
  6. Če gre za mladiče ali pa prijazne, socializirane odrasle mačke, jih bodo namestili v zavetišču in jim poiskali nov dom. Če je zavetišče zasedeno ali pa muca potrebuje posebno oskrbo, priskočijo na pomoč prostovoljci, ki za muco skrbijo na svojem domu v času karantene in do oddaje.

Maček v naravi, foto: Anda B.

Bodi del rešitve, ne problema

Tako. Mačja kolonija je zdaj pod nadzorom, prekomerno razmnoževanje mačk je zajezeno, mačke pa bodo imele občutno manj stresno in predvsem bolj zdravo mačje življenje. Vse to – s samo drobnim »kozmetičnim« posegom.

Naj za konec še enkrat poudarimo, da problematika prostoživečih mačk sploh ne bi obstajala, če bi vsi ljudje odgovorno skrbeli za svoje muce in jih pravočasno sterilizirali oziroma kastrirali. Če imate tudi vi doma nesterilizirano mačko oziroma mačka, ki ga spuščate tudi iz hiše, pomislite na prepolna zavetišča in na tisoče brezdomnih mačk – po naših ocenah jih je zgolj v Ljubljani več kot 10.000, ki vandrajo po ulicah. Nova mačja kepica, ki jo bo skotila vaša muca, bo možnost za lepše življenje namreč otežila muci, ki na lastnika čaka v zavetišču.

Foto: Anda Bizjan, Eva Gregorčič Cigoj

Temo Mačjelovka lahko spremljate tudi na forumu.